VODKA – Origine și istorie fascinante

60

Poză de Pixabay pe Pexels.com
Vodca este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. În timp ce rușii își revendică toate drepturile pentru fabricarea acesteia pentru prima dată în Europa de Est, polonezii și finlandezii spun că ei au fost primii producători.

În rândurile următoare poți citi puțin din istoria unei băuturi fascinante, care astăzi se servește ca atare sau sub formă de cocktailuri delicioase, în diferite ocazii.

Din ce este realizată vodca și de unde își trage rădăcinile?

  • De la ruși vine vodca?

Vodka este un cuvânt cu origini din limba slavă și înseamnă “apă tare”. Potrivit scrierilor din vechi timpuri, această apă tare era distilată din secară încă din secolul al XII-lea și folosită ca dezinfectant pentru rănile din războaie. Popoarele slave au fost cele care au adus această licoare în nord-estul Europei și care astăzi este considerată băutura rușilor.

Se pare că prima rețetă de vodcă îi este atribuită călugărului Isodor care a folosit grâul ca ingredient de bază. În doar câțiva ani, băutura devine licoarea rușilor care o produc în masă. Până la marele monopol țarist a mai fost doar un pas, astfel că vodca a acaparat toate popoarele, rapid. De altfel, țarii au controlat fabricarea acestei băuturi imediat ce a devenit faimoasă, reușind să se îmbogățească destul de repede.

  • Vodca a fost recunoscută oficial a rușilor în secolul al XIV-lea

Două secole mai târziu de la prima apariție a apei tari pe nume “vodka”, băutura reușește să fie parte din cultura rusă și extrem de populară. Mai mult decât atât, se stabilesc și regulile de fabricare, pe care toată Rusia trebuia să le respecte. Cel care a declarat că vodca este a rușilor a fost ambasadorul Angliei la Moscova.

Însă tot scrierile vechi relatează că polonezii au fost cei care au produs pentru prima dată vodca, în anul 1405, urmând apoi drumul Rusiei. Cert este faptul că rușii vor spune de fiecare dată că ei au fost întemeietorii “apei tari”, băutura care i-a făcut faimoși peste tot în lume.

  • Vodca luată de ruși prin războaie

Este știut faptul că Rusia a fost implicată în nenumărate războaie, de-a lungul istoriei, în drumul lor spre glorie și cotropire. În momentele de răgaz, rușii se îmbătau din vodcă în cantități greu de descris. De altfel, vodca reușea să aline dorul de casă și groaza de război. Tot vodca îi făcea pe ruși să cânte și să uite măcar pentru câteva momente că erau în război și că și-au pierdut o bună parte din camarazii de arme.

Însă tăria, chiar și de 50 de grade, era cea care își făcea efectul în cazul rușilor pierduți printre bătălii și cuceriri de teritorii. Și apropo de vodka, dacă ți s-a făcut poftă de o spirtoasă de calitate, pe Altex.ro găsești o gamă interesantă de astfel de băuturi.

Așadar, aceasta este doar o mică parte din istoria controversată a Rusiei și a sa vodcă, una dintre cele mai populare băuturi spirtoase din lume. Consumată ca atare sau în diverse combinații, vodca are origini încă neclare, însă tradiția merge mai departe, iar băutură se servește negreșit, peste tot în lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here