Câte gorjeni dețin arme letale

549

Peste 1.800 de persoane fizice din județ sunt înregistrate ca deținătoate de arme letale și neletale, acestora adăugându-li-se 57 de persoane juridice.

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a prezentat vineri, 6 septembrie a.c., activitatea pe primele 8 luni ale acestui an a Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. Această structură are ca atribuții următoarele domenii: Prevenirea, descoperirea și constatarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor, autorizarea persoanelor fizice și juridice pentru a deține purta și folosi arme și muniții letale și neletale; Prevenirea, descoperirea și constatarea infracțiunilor la regimul materiilor explozive și avizarea în vederea efectuării de operațiuni cu a materii explozivi și articole pirotehnice; Asigurarea respectării prevederilor legale privind regimul substanțelor periculoase, foarte periculoase și de protecția plantelor. Conform atribuţiilor prevăzute în Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, exercită, la nivel teritorial, controlul asupra deţinerii şi folosirii armelor, muniţiilor, materiilor explozive, produselor şi substanţelor toxice precum şi asupra modului în care se efectuează operaţiunile cu astfel de materii şi materiale. Din punct de vedere operativ activitatea, din acest domeniu este coordonată de Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Gorj. Prioritatea pentru lucrătorii Biroului A.E.S.P. este reprezentată de asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului prin: eficientizarea activităţii de combatere a infracţiunilor la regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase; menţinerea la un nivel scăzut a evenimentelor grave ca urmare a nerespectării regimului armelor, muniţiilor, materiilor explozive şi substanţelor periculoase; menţinerea numărului de arme, muniţii indisponibilizate în vederea confiscării; menţinerea cantităţii de materii explozive indisponibilizate în vederea confiscării; menţinerea cantităţii de substanţe periculoase indisponibilizate în vederea confiscării; menţinerea numărului autorizaţiilor/ permiselor de armă retrase/ anulate/ suspendate.
,,Până în prezent, în baza de date electronică a Registrului Naţional al Armelor Integrat se află înregistrate şi autorizate 1.825 de persoane fizice, care deţin 3.276 de arme letale şi 525 de arme neletale, respectiv 57 de persoane juridice care deţin 731 de arme letale şi neletale. Pe linie de autorizare au fost desfăşurate următoarele activităţi: permise de armă eliberate – 210; permise de armă anulate – 111; permise de armă suspendate – 2; permise de armă vizate – 208; autorizaţii eliberate persoanelor fizice pentru procurarea de arme – 186, pentru arme letale – 156, pentru arme neletale – 30. În conformitate cu prevederile art. 25 alin. (3) din Legea nr.295/2004 Republicată privind regimul armelor şi al muniţiilor, au fost întocmite și transmise 137 notificări deţinătorilor de arme înscrise în permisele de armă tip A şi tip B cu privire la data expirării valabilității documentelor. În perioada analizată lucrătorii Biroului A.E.S.P. au participat la testarea candidaților înscriși la examenul pentru obținerea certificatului de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și al munițiilor, la 6 cursuri organizate de o firmă de pază din Târgu Jiu, fiind examinați 185 de candidați”, a anunțat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Câte arme și substanțe periculoase au fost confiscate
În primele 8 luni ale acestui an, au fost organizate şi desfăşurate 40 de acţiuni în baza planurilor întocmite la nivelul I.G.P.R. şi I.P.J. Gorj pentru prevenirea și combaterea evenimentelor pe linie de arme, explozivi și substanțe periculoase, iar cu ocazia cercetărilor efectuate, pe lina arme ilegale și braconaj cinegetic au fost indisponibilizate în vederea confiscării 15 arme și 1701 bucăți muniție și elemente componente dintre care 10 deținute ilegal, 23 trofee de vânat (de capră neagră, cerb comun și mistreț), 3 capcane confecționate artizanal, trei detectoare de metale, două monede de patrimoniu național, un dispozitiv de ochire, ridicate cu ocazia efectuării celor 6 percheziții domiciliare.
Pe linie de materii explozive și substanțe periculoase, în perioada analizată, au fost indisponibilizate 34.000 kg de substanțe periculoase, 5265 kg și 155 litri deșeuri periculoase, 28 kg produse de protecția plantelor.
,,Urmare a activităților desfășurate au fost sesizate 27 de infracţiuni, fiind dispusă începerea urmăririi penale față de faptă, situaţia pe genuri de fapte prezentându-se astfel: 6 infracţiuni la regimul armelor şi al muniţiilor; 4 infracţiuni la regimul materiilor explozive; 1 infracţiune de braconaj cinegetic; 6 infracţiuni pe linia protecţiei mediului; 8 infracțiuni privind regimul deșeurilor; 2 alte infracțiuni. Totodată, au fost constatate 44 de infracţiuni, fiind dispusă efectuarea în continuare a cercetărilor pentru: 12 infracţiuni la regimul armelor şi al muniţiilor; 21 infracţiuni la regimul materiilor explozive; 4 infracţiuni de braconaj cinegetic; 1 infracţiune pe linia protecţiei mediului; 4 infracţiuni la regimul privind regimul deșeurilor; 1 infracţiune pentru contrabandă calificată; 1 – alte infracțiuni”, au mai transmis reprezentanții IPJ Gorj, prin intermediul unui comunicat de presă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.