Elevii și studenții gorjeni, beneficiari de pensie de urmaș, așteptați la Casa de Pensii

112

Elevii beneficiari ai unei pensii de urmaş, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, în 10 zile de la începerea cursurilor, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2024–2025, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Anunțul a fost făcut de conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Gorj.

Reprezentanții CJP Gorj transmit că în cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș va fi suspendată: ,,Elevii beneficiari ai unei pensii de urmaş, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația sa prezinte casei teritoriale de pensii, în termen de 10 zile de la data începerii anului școlar, o adeverință în original din care să rezulte că în anul școlar 2024–2025, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.
În cazul nedepunerii adeverinței, plata pensiei de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs. Studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, să prezinte caselor teritoriale de pensii, în termen de 10 zile de la data începerii anului universitar, o adeverință în original din care să rezulte că în anul universitar 2024-2025, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. În cazul nedepunerii adeverinței, plata pensiei de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs”. Potrivit lui Valentin Stegăroiu, directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Gorj, la nivelul județului Gorj beneficiază de pensii de urmaș 1.109 studenți și elevi cu vârsta de peste 16 ani, din care 777 sunt studenți, iar 332 elevi. Copiii sub 16 ani primesc pensie de urmaş, indiferent dacă merg la şcoală sau nu, însă cei care depăşesc această vârstă trebuie să facă dovada continuării studiilor. Indiferent dacă urmează cursuri la buget, sau la taxă, sau dacă au ales să facă mai multe facultăţi, aceştia nu trebuie să depăşească 26 de ani. Totodată, urmaşii de până în 26 de ani, care îşi continuă studiile, dar figurează şi ca angajaţi, au dreptul de a beneficia de pensia de urmaş, indiferent de salariul primit. Pensia de urmaș se stabilește, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în situația în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here