Comisii pentru prevenirea și combaterea violenţei în școli

415

Toate școlile vor avea o comisie pentru prevenirea și combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi a discriminării în mediul şcolar. În prima săptămână de cursuri a anului școlar 2024-2025, unitățile de învățământ vor stabili componența Comisiei și un grup de acțiune cu același scop, de prevenire și combatere a violenței școlare.
Comisia este formată din un director adjunct sau, după caz, coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare; 4-6 reprezentanți ai cadrelor didactice, desemnați de Consiliul profesoral; 1-3 reprezentanți ai părinților/reprezentanților legali desemnați de consiliul reprezentativ al părinților/reprezentanților legali şi asociaţia de părinţi, acolo unde există; 1-3 elevi desemnați de Consiliul școlar al elevilor; un reprezentant al primarului și un reprezentant al consiliului local, membri în Consiliul de administrație al unității de învățământ, cu statut de invitați; profesorul-consilier școlar și mediatorul școlar, după caz.
Grupul de acțiune, care va avea întâlniri lunare, va fi format din: directorul unității de învățământ; membrii comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității; un polițist desemnat din cadrul IPJ Gorj; un membru din cadrul comitetului reprezentativ al/asociației părinților; un membru din cadrul consiliului școlar al elevilor; un reprezentant din cadrul DGASPC Gorj, conform Planului Național de combatere a violenței școlare.
Directorul unității de învățământ emite decizia de constituire și componența nominală a Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei. Comisia analizează abaterile disciplinare ale elevilor și propune sancţiunile aplicate acestora. În plus, va raporta la Inspectoratul Școlar Județean cazurile de violență săvârșite în mediul școlar.
Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității preia astfel atribuțiile grupurilor antibullying din școli.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.