România n-ar fi importat energie dacă CEO ar fi avut cele trei grupuri energetice în plus: Rovinari, Turceni și Ișalnița

93

În Piața Zilei Următoare (PZU) prețul unui MWh era, luni, 5080 lei/mwh, la vârful de seară, când 2000 MW se importau. ,,Traderul care-i bagă în țară, s-a făcut om”. În trei ore încasează 2000 MWh ×5000lei×3 = 30 milioane lei. Cel puțin 10 milioane sunt profit, în timp ce toate prețurile din jur sunt la jumătate”, spun energeticienii.

,,Dacă CEO avea trei grupuri în plus pornite, prețul nu sărea de 400-500 RON. Preț de o jumătate de oră se cereau, pe piața de echilibrare în jur de 68.000 Mwh!”, mai precizează ei. 67.983 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de luni, 2 septembrie, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, conform datelor de pe platforma Asociației Operatorilor de Trasport și Sistem din Europa, ENTSO-E, scrie și Economica. Net: ,,Potrivit unor oameni din piață, toți actorii din piață stau acum ca pe ace. Asta pentru că, potrivit acestora, nici până acum Transelectrica nu a publicat datele finale pentru piața de echilibrare din luna iulie, așadar participanții la piață nu știu cât au de plătit, fiecare, în contul dezechilibrelor din luna iulie. Datele ar urma să fie publicate spre sfârșitul săptămânii viitoare”, mai menționează sursa citată. Ca o comparație între importurile de energie la costuri uriașe pe care le are România și prețul la care ar produce CEO dacă ar fi lăsat, a vorbit și liderul Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu: ,,Complexul Energetic Oltenia produce mai ieftin ca energia din import. Acest lucru este cert și toată lumea o știe. Când ești dependent de energia venită de la vecini, atunci ei stabilesc prețul. Nu mai ai tu vreun control asupra acestuia. Când ai producție proprie, pârghiile sunt altele. Din păcate, noi nu mai suntem de ceva vreme independenți din punct de vedere energetic. Se apelează zi de zi la import de energie și, având în vedere acest lucru, nu ar trebui să ne facem prea curând speranțe de scădere a prețurilor pe piața de energie. Șefii din Energie trebuie să se gândească foarte bine ce fac pentru că încă nu sunt gata capacitățile noi de producție. Nici nu se știe dacă se va concretiza ceva din toate proiectele anunțate în acest sens și mă refer inclusiv la cere din Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia”, a declarat acesta. La Rovinari a fost pus în conservare grupul funcțional nr. 3, la Turceni, grupul 7, iar la Ișalnița a fost trecut în conservare, dar pornit în iulie, singurul grup care mai funcționa.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here