Transelectrica solicită punerea în funcțiune a două grupuri energetice ale CE Oltenia. DAR: Componentele grupului energetic 7 de la Termo Turceni au dispărut. Grupul 5 de la Termo Rovinari va funcționa peticit, cu improvizații!

2060

Operatorul sistemului energetic național Transelectrica a arătat într-un document oficial că sistemul energetic românesc întâmpină mari greutăți pentru a asigura consumul intern. Operatorul atrage atenția că vine iarna, iar România este ,,descoperită”, solicitând ca două grupuri ale Complexului Energetic Oltenia să fie puse în funcțiune.

Pentru sezonul rece, una dintre recomandările Transelectrica este punerea în funcțiune, după retehnologizare, a TA5 CTE Rovinari, de 330 MW, și finalizarea probelor de calificare pentru furnizarea de servicii tehnologice de sistem de către grupul de la Complexul Energetic Oltenia. În document mai sunt menționate, la același capitol, ,,disponibilizarea și realizarea lucrărilor de mentenanță la grupurilor energetice în vederea funcționarii în perioada sezonului de iarnă a TA5 – 105 MW și TA6 – 105 MW CET Brazi, TA1 – 50 MW CET Arad”, precum și ,,scoaterea din conservare a grupului TA7 Turceni, în conformitate cu prevederile OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările si completarile ulterioare, și utilizarea acestuia în situații de criză energetică regională sau europeană, cu asigurarea unui stoc de cărbune care să-i asigure funcționarea pentru o perioadă de timp de aproximativ 10 zile”, se mai arată în documentul analizat de Profit.ro.
Numai că grupul 7 de la Termocentrala Turceni a fost descompletat, despuiat de piese elementare între timp și nu s-au realizat niciun fel de lucrări de conservare, deși acesta e ,,în conservare” și, practic, acum ar fi nevoie de multe milioane de euro ca acesta să funcționeze la parametri. Grupul 5 de la Termocentrala Rovinari se află în probe, însă va funcționa peticit, fiindcă nici până în prezent nu a venit o componentă principală, adică protecția generatorului.
În privința grupului 5 de la Rovinari, aflat în modernizare cu peste 100 de milioane de euro tocate în 10 ani, actualul șef al CEO, Dan Iulius Plaveti, președinte al directoratului, și șeful Direcției Energie din cadrul companiei, Marian Motocu, s-au opus dării în sistem a grupului 5, ținând pe loc, câteva luni, contractul cu compania germană ABB Group (cumpărată între timp de Hitachi Energy), care ar fi trebuit să asigure componentele de protecție a generatorului grupului 5. Înainte de luna iulie, când a fost criză de energie și ministrul Burduja alerga după fiecare megawatt din CEO, contractul a fost semnat, dar componenta va fi gata abia la anul. Inițial, protecțiile trebuia să fie aduse de la Romelectro, unde șefă era Mirona Filipoiu, însăși protejata lui Florian Coldea. Romelectro a intrat în insolvență, iar contractul a fost semnat, în final, cu Hitachi Energy, care este o companie globală ce oferă soluții pentru energie și utilități. Aceasta furnizează transformatori, echipamente de protecție și control, soluții de digitalizare și consultanță în domeniul energetic, potrivit descrierii publice. În concluzie, ca să pornească, acum, în septembrie, grupul 5 de la Termocentrala Rovinari, se apelează la improvizații și la componente de la fosta SE Craiova.
În privința grupului 7 de la Termocentrala Turceni, oamenii din termocentrală spun că… ,,nici vorbă!” Grupul a fost ,,despuiat de componente”, nu mai are pe el agregate esențiale. Este nevoie de luni de zile și câteva milioane de euro bune ca acesta să poată fi repus în funcțiune. Situația era alta, dacă șefii CE Oltenia aveau grijă să fie conservat, însă nu s-a făcut niciun fel de lucrare în acest sens. ,,Nu s-a conservat nimic”, mai anunță oamenii din termocentrală. Până una, alta, energia la vârful de seară este 4100 lei /Mwh și toată din import! CEO o producea cu maximul 450 de lei…
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.