Compania Artego își va produce singură energia electrică

816

Firma Artego Târgu Jiu, producător de benzi de transport, își va produce singură de acum încolo energia electrică, grație unui proiect implementat cu fonduri din PNRR denumit „Crearea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară în Târgu Jiu, județul Gorj”.

Prin acest proiect, compania dorește acoperirea unei ponderi din consumul anual de energie electrică al firmei cu o energie curată, cu un impact de mediu nul asupra regiunii Oltenia.
Astfel, în amplasamentul Artego Târgu Jiu a fost instalată o centrală fotovoltaică cu următoarele obiective: producerea unei cantități de energie electrică regenerabilă de 1.247 MWh/an printr-o centrală fotovoltaică cu o putere instalată de 999,9kwp; reducerea impactului asupra mediului, cuantificat prin amprenta de C02 echivalent: 770,3 tone C02 echivalent/an (la o rată de conversie de 0,6177 tone C02 echivalent/MWh electric); creșterea numărului de locuri de muncă cu minim două joburi în cadrul unității.
Potrivit unui comunicat de presă, valoarea totală a proiectului prevăzută în contractul de finanțare este de 5.413.590,63 lei cu TVA (echivalentul a 1.087.066,39 euro), din care valoarea ajutorului de stat este de 2.241.224,10 lei (echivalentul a 450.045,00 euro). Proiectul este cofinanțat de către Ministerul Energiei prin PNRR, în cadrul Componentei 6-Energie, Măsura de investiții 1.1 „Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile”. Conferința de închidere a proiectului a avut loc ieri după-amiază.
I.M.

,,Primii pași în derularea acestui proiect au avut loc în primăvara anului 2022, în contextul unei situații deosebite, aș putea spune. Societatea noastră se confrunta la acea vreme cu creșteri exponențiale ale energiei și gazelor, fiind așa cum știți cu toții, un mare consumator de energie. Totul a pornit așa cum se întâmplă de obicei de la nevoie. Respectiv nevoia de a reduce cheltuielile cu energia, fie că vorbim despre energia electrică, fie că vorbim despre energia termică. Astfel s-a constituit un grup de salariați sub îndrumarea domnului director general David Viorel, grup format în mare parte din actuala echipă de implementare a proiectului, dar și alți salariați ai societății Artego care, astăzi, se regăsesc printre invitați la conferință și care au încercat să găsească la acea vreme soluții pentru implementarea acestui proiect. Proiectul s-a desfășurat prin Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență de producție de energie electrică din surse regenerabile. Proiectul a fost relativ dificil din mai multe puncte de vedere și, în special, datorită multitudinii de condiții care trebuiau îndeplinite pentru realizarea cu succes a acestui proiect. Vreau să menționez că societatea Artego este singura societate din țară care a realizat acest tip de proiect prin Ministerul Energiei fără a apela la societăți de consultanță”, a declarat Ioan Lupulescu, manager de proiect și șef departament organizare în cadrul Artego S.A. Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.