Șofer bun de plată. Amendă penală pentru… nerăbdare

126
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Un șofer din Gorj, prins la volan cu permisul suspendat, este bun de plată. Judecătoria Târgu Jiu l-a condamnat recent la achitarea unei amenzi penale în cuantum de 6.000 de lei. Bărbatul mai avea câteva zile până să-și redobândească permisul auto. Nu a mai avut însă răbdare, s-a urcat la volan și a fost oprit de către poliție, în orașul Turceni, pentru un banal control.

Șoferul din comuna Bolboși s-a ales cu dosar penal și a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis auto. Fapta s-a petrecut în urmă cu doi ani. „Prin procesul-verbal din data de 27.08.2022, în jurul orelor 23:40, organele de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au oprit pentru control autoturismul marca Seat, condus de inculpatul (…), care avea dreptul de a conduce suspendat în perioada 04.08.2022 – 02.09.2022”, potrivit rechizitoriului.
Cu o lună înainte, șoferul fusese prins pe picior greșit. A fost amendat cu 580 de lei pentru comportament agresiv în trafic și lăsat pieton pe o perioadă de 30 de zile.
La audieri, gorjeanul a recunoscut şi regretat comiterea faptei, dar a precizat că nu a ştiut că avea permisul de conducere suspendat la data respectivă, când a fost tras pe dreapta de poliție.
Pentru că nu are antecedente penale, șoferul s-a ales cu pedeapsa de 6.000 de lei amendă penală, reprezentând 150 zile-amendă (40 lei suma corespunzătoare unei zile amendă). Instanţa a apreciat că fapta gorjeanului prezintă un grad mediu de pericol social, având în vedere că „a nesocotit în două luni consecutive normele care reglementează circulaţia pe drumurile publice” şi că a condus pe timpul nopţii, fără a justifica vreo situaţie urgentă, astfel că prin acţiunea sa a creat o stare de pericol reală pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.
„În baza art.63 alin.(1) Cod penal, va atrage atenţia condamnatului că în caz de neexecutare cu rea-credinţă a pedepsei amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”, se arată în decizia instanței, care poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here