Protest pentru bursele profesionale de la Motru. Mesaj pentru ministrul Educației

760

Elevi și profesori de la Liceul Tehnologic Motru au protestat miercuri dimineață în fața Inspectoratului Școlar Județean. Motivul: 132 de elevi nu au primit bursele profesionale din anul școlar 2020-2021 nici până în prezent, unii dintre ei deja fiind absolvenți ai liceului.
Protestatarii au transmis un mesaj pentru ministrul Educației, Ligia Deca: „Doamna ministru Ligia Deca, opriți derapajele și acțiunile ostile față de elevi ale directoarei de la L.T. Motru. Managementul directoarei este catastrofal, 132 de elevi lăsați fără bursa profesională. Înlăturați din funcție directoarea cu invenții unice: a înlăturat primarul/reprezentantul primarului din CA al L.T. Motru; a înlăturat un cadru didactic din învățământ”.

De ce nu au fost date bursele
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj spun că elevii nu au depus cererile pentru burse în termenul legal.
„În anul școlar 2020-2021, nu au fost acordate bursele elevilor de la școala profesională, în condițiile în care această sumă reprezintă sprijinul financiar către elevii beneficiari care frecventează învățământul profesional. Acest sprijin se acordă în baza HG 951/2017, abrogată la această dată.
Elevii de la învățământul profesional, de la Colegiul Tehnic Motru, nu au depus sau au depus în afara calendarului specificat de HG 951/2017, cereri de acordare a acestui sprijin, în anul școlar 2020-2021.
Conform HG 951/2017, Art. 4. – (1) «Bursa profesională se acordă, pe bază de cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor. (2) Cererea de acordare a bursei profesionale se înregistrează pentru fiecare an școlar, în perioada 15-25 septembrie, la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. (3) În situația înmatriculării după începerea anului școlar, cererea se înregistrează în maximum 5 zile de la înmatriculare, iar dreptul de a beneficia de bursa profesională se aplică începând cu luna următoare datei la care elevul a fost înmatriculat».
La această dată, pe rolul instanței Judecătoriei Motru, sunt câteva acțiuni promovate pentru acordarea acestor drepturi”, a precizat prof. Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua! Numele meu este Rușeț Adela Lelia și sunt director la Liceul Tehnologic Motru și vă rog să publicați acest drept la replică. În 2 octombrie 2020, creditele pentru bursele profesionale nu erau în contabilitatea unității, pentru că aceste credite se solicită de către unitatea de învățământ după ce se stabilesc beneficiarii burselor, după ce se aprobă lista beneficiarilor de burse profesionale și se comunică la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. La 2 octombrie 2020, lista beneficiarilor de burse profesionale era întocmită. Din 2 octombrie 2020, eu nu am mai fost director, domnul Manciu Ștefan preluând această funcție. Lista beneficiarilor a fost aprobată de Consiliul de Administrație al unității școlare. Lista beneficiarilor a fost aprobată lunar și transmisă la inspectorat atât pentru luna septembrie, cat și pentru octombrie, noiembrie. Listele cu elevii beneficiari au fost aprobate în Consiliul de Administrație și transmise la inspectorat. Solicitarea de deschidere de credite o realizează conducătorul instituției, împreună cu contabilitatea unității.
    Deci, director în funcție la 4 decembrie 2020 era domnul Manciu Ștefan! A solicitat deschidere de credite! Au fost alocați bani pentru plata burselor profesionale de către Ministerul Educației, prin inspectoratul școlar. Banii au fost în contul unității. În 4 decembrie, atunci când a fost desemnat domnul Drulă Valeriu în Consiliul de Administrație, acesta s-a opus la plata acestor burse, ca să afecteze activitatea instituției noastre, l-a influențat și pe directorul în funcție și acesta nu a plătit bursele elevilor! Reprezentantul Primarului Municipiului Motru în Consiliul de Administrație al liceului, domnul Drulă Valeriu a votat lună de lună, timp de 4 ani, din 2020 până în 2024, împotriva acordării burselor elevilor! Singurul scop al acestuia era doar titularizarea ilegală a profesoarei Nibu Ramona! În spatele acestui protest se găsește altceva: înlăturarea actualei conduceri a Liceului Tehnologic Motru, pentru ca profesoara Nibu Ramona să beneficieze de alte alte drepturi ilegale care au fost semnalate de conducerea actuală a liceului, atât la ISJ Gorj cât și la ME: repartizare abuzivă și ilegală pentru care art. 180 din legea 198/2023 a fost încălcat, art.29 și 61 din Metodologia-cadru de mobilitate a personalului didactic-anexă la OME 6877/2023, au fost încălcate, repartizată în ședința de repartizare a ISJ Gorj din 26.08.2024 fără a depune documentele obligatorii la ISJ Gorj și unitățile școlare, fără a avea acordurile consiliilor de administrație ale liceelor: Liceul Tehnologic Motru și Liceul Tehnologic Ion Mincu, fără a susține inspecția la clasă la Liceul Tehnologic Ion Mincu, repartizată abuziv cu prioritate în fața cadrelor didactice cu note la concursul de titularizare din acest an de peste 9,70! Până unde mai poate merge abuzul și ilegalitatea pentru doamna profesoară Nibu?
    La această dată, există în instanță mai multe acțiuni promovate de foștii elevi de la școala profesională pentru acordarea drepturilor din anul 2020! Acești elevi au fost manipulați împotriva actualei conduceri iar pentru aceasta, domnul Drulă Valeriu a scris și semnat documente în numele acestora și mai mult decât atât le-a oferit sume importante de bani pentru a face acțiuni denigratoare împotriva conducerii liceului nostru. În acest sens au fost sesizate și organele abilitate! Să lăsăm instanța să decidă și să ne respectăm profesia de dascal:
    Cele prezentate și mult mai multe le pot susține cu documente și pot fi verificate! Cu speranța că trăim într-o țară în care legea este respectată, vă rog să publicați aceste aspecte! Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.