Câți șomeri numără Gorjul

788

Numărul șomerilor înregistrați la nivelul județului nostru a scăzut de la an la an, potrivit unei statistici a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj.

Conform ultimului buletin statistic al AJOFM, în judeţul Gorj, la sfârşitul lunii iunie 2024 rata şomajului a fost de 3,25%, corespunzătoare unui număr de 3986 şomeri din care 2030 femei, numărul șomerilor indemnizați fiind de 1116, restul fiind șomeri neindemnizați. În profil teritorial, numărul mai mare al şomerilor la sfarsitul lunii iunie 2024 este localizat în mediul rural – 2830 persoane, respectiv 71% faţă de 1156 persoane, adica 29% în mediul urban, iar în ceea ce priveşte ponderea şomerilor în totalul populaţiei stabile cu varsta de 18-62 ani la nivelul judeţului, aceasta este de 1,76%. Ca urmare a implementării Programului de Ocupare a Forţei de Muncă pentru anul 2024, la nivelul județului Gorj s-a realizat încadrarea unui număr de 2765 persoane (1339 cu domiciliul în mediul urban și 1426 cu domiciliul în mediul rural), fiind încheiate 2272 de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și 493 de contracte pe perioadă determinată.

Subvenții pentru peste o mie de gorjeni
,,Au fost acordate 55 prime de activare șomerilor neindemnizați care au fost încadrați cu contract de muncă pe o perioadă mai mare de 3 luni, primă cu valoare de 1000 lei pentru fiecare persoană. Au beneficiat de completarea veniturilor salariale un număr de 132 de foști șomeri indemnizați care s-au încadrat cu contract de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiind de o sumă egală cu 30% din cuantumul indemnizației de șomaj, sumă care se acordă lunar din momentul angajării până la sfârșitul perioadei pentru care erau îndreptățite să primească indemnizația de șomaj. S-a acordat primă de relocare unui număr de două persoane care s-a încadrat într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și ca urmare a acestui fapt și-a schimbat domiciliul sau reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia beneficiind de o sumă lunară egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință (cheltuielile cu chiria, utilitățile, etc) dar nu mai mult de 900 lei, pe o perioadă de cel mult 36 luni. Am încheiat 1361 de convenții de subvenționarea locului de muncă pentru încadrarea unui număr de: 1017 șomeri cu vârsta de peste 45 ani; 11 persoane unice susținătoare a familiilor monoparentale; 19 persoane care mai aveau cel mult 5 ani până la pensie; 3 persoane cu dizabilități; 1 șomer de lungă durată; 51 absolvenți; 259 tineri neets”, se arată în raportul prezentat de conducerea AJOFM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.