Terenul de sub Staţia Meteorologică Logreşti, revendicat

381

Gheorghe Bivolaru, localnic din comuna Logreşti, în vârstă de 73 de ani, revendică un teren de peste 800 de mp, în satul Târgu-Logreşti, pe care în perioada anilor 1964-1965 s-a construit o staţia meteorologică. Localnicul deţine documente justificative din anul 1938 care atestă că străbunicul soţiei sale, Maria Bivolaru, a avut act de proprietate asupra terenului în cauză, suprafaţa totală fiind de peste 5000 de mp. Familia Bivolaru şi-a cerut reconstituirea dreptului de proprietate, către Primăria Logreşti, menţionând în mod expres, că terenul solicitat se află în curtea şi sub construcţia staţiei meteo din localitate. Primăria nu a validat actul, iar familia Bivolaru a acţionat primăria în judecată începând şi un proces pentru redobândirea proprietăţii.

Dumitru Filip, străbunicul Mariei Bivolaru, a fost de fapt proprietarul de drept al terenului ce a fost în litigiu până în acest an. În 2006, Maria Bivolaru face primele demersuri în instanţă pentru redobândirea terenului pe care l-a primit ca moştenire de la tatăl său Nicolae Stana, în 2005 cerând Primăriei Logreşti să îi reconstituie dreptul de proprietate. Soţul, Gheorghe Bivolaru, cu procură, o reprezintă pe aceasta la instanţă, primul proces începând la Judecătoria Cărbuneşti în 2006. În solicitarea adresată instanţei de la Cărbuneşti, reclamanta prin soţul ei care o reprezintă cu procură cere următoarele: reconstituirea dreptului de proprietate asupra 3,3 hectare de pădure şi a 809 mp de teren agricol, care se află tocmai în curtea staţiei meteo din localitate. Judecătoria îi dă câştig de cauză reclamantului, admiţând acţiunea dar Primăria Logreşti a atacat sentinţa cu recurs, procesul mutându-se la Tribunalul Gorj. Procesul se judecă aici cam o jumătate de an, instanţa decizând rejudecarea cauzei la Judecătoria Cărbuneşti, pe motiv că existau greşeli la restituirea terenului împădurit ca suprafaţă.

Procesul înapoi la Cărbuneşti
Dosarul revine pe rolul Judecătoriei Cărbuneşti în 2007 şi se rejudecă, se reface expertiza tehnică de specialitate şi se dă iar câştig de cauză Mariei Bivolaru. Se modifică suprafaţa greşită de pădure, depistată la Tribunalul Gorj. Soluţia pozitivă dată reclamantei devine definitivă, cu titlu executoriu. Primăria Logreşti este obligată astfel de instanţă într-un alt proces să îi restituie terenul solicitat reclamantei, să o pună în posesie, eliberându-i act de proprietate asupra terenului cerut, inclusiv a terenul de sub staţia meteo. Primăria îi eliberează femeii titlu de proprietate, pe baza căruia femeia îi vinde terenul în cauză fiicei sale, Mihaela Bivolaru crezând, pe baza documentelor, că este proprietara de drept a terenului. Terenul este vândut fiicei în 2009, este intabulat şi trecut în cartea funciară pe numele noii proprietare.

Fiica începe procesul cu staţia meteo
Mihaela Bivolaru începe demersurile în instanţă în perioada 2009-2010 pentru ca staţia meteo să elibereze terenul pe care ea l-a achiziţionat de la mama ei. Aceasta doreşte fie restituirea în natură a terenului, fie contravaloarea acestuia. Începe un nou proces dar de data asta cu Administraţia Naţională de Meteorologie RA Bucureşti-CMR Oltenia. Procesul se judecă la Judecătoria Cărbuneşti care după expertize şi declaraţii dă hotărâre de respingere a acţiunii, în 2010. Instanţa motivează respingerea pe baza unor legi speciale. Mihaela Bivolaru face recurs la Tribunalul Gorj unde i se dă câştig de cauză, instanţa retrimiţând cauza spre rejudecare înapoi la Cărbuneşti, dându-se şi lămuriri cu privire la restituirea dreptului de proprietate.  Judecătoria Cărbuneşti dă în schimb, a doua oară, aceeaşi sentinţă pe care a dat-o şi prima oară. Se respinge astfel acţiunea motivându-se existenţa unor legi speciale. De asemenea instanţa consideră nul actul de vânzare cumpărare încheiat între mamă şi fiică, privind suprafaţa de 809 mp, şi nulitatea parţială a titlului de proprietate al Mariei Bivolaru. Mai precis este vorba despre suprafaţa de sub staţia meteo. Mihaela Bivolaru face pentru a doua oară recurs la Tribunalul Gorj, atacând iar sentinţa dată de Judecătoria Cărbuneşti.

Staţia meteo beneficiar, iar reclamanţii plătitori de impozite
Tribunalul Gorj respinge însă recursul Mihaelei Bivolaru, a Mariei Bivolaru şi a Administraţiei Naţionale de Meteorologie RA Bucureşti-CMR Oltenia dar admite recursul civil al ultimei recurente căreia îi admite cererea. “Datorită unor legi speciale spun judecătorii în motivare, neţinând cont de actele depuse la dosar, de hotărârile din primul ciclu de revendicare a terenurilor, de protocoalele încheiate între Administraţia Naţională de Meteorologie şi Primăria Logreşti, care s-a obligat să restituie cetăţenilor teren de aceeaşi calitate şi aceeaşi suprafaţă nu s-a dat o hotărâre nedreaptă şi injustă. Cu toate că la Judecătoria Târgu-Jiu s-a mai judecat procese similare tot staţii meteo şi revendicare de terenuri, în cazul nostru instanţa a procedat invers faţă de speţele identice respingându-ne solicitarea. Nu mai avem nicio cale de atac iar staţia meteo din Logreşti ocupă abuziv terenul nostru iar noi plătim impozit pentru el”, a declarat Gheorghe Bivolaru.
Anamaria Stoica

Pentru a vedea documentele daţi click pe poze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here