Ca la noi, la nimeni – Secetă, deficit bugetar și certuri politice!

154
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: <<Sunt convins că tot ce-a întreprins până acum nu a fost decis la plezneală și orbecăind printre capcane și nenorociri, ci conștient, ca să treacă pârleazul alegerilor. Iar acum, cu acest avertisment, ne pregătește de strângerea șurubului. Asta ca tot el să poată veni să ne zică: „Nu v-am spus eu?”>>
Cornel Nistorescu, director al “Cotidianului”

O DESCRIERE EXACTĂ A GROAZNICEI SITUAȚII ÎN CARE SE AFLĂ ȚARA. Și tot maestrul Cornel Nistorescu mai afirma, în același editorial, că: „Programul său de guvernare pentru trecut prin alegeri, pentru blocat creșterea AUR, cu buget de alegeri, de propagandă electorală, cu daruri electorale se apropie de final. El știe că decontul României se amână pentru anul viitor, când va putea și va trebui să taie în carne vie. Rețineți doar că în primele trei luni ale acestui an, sub conducerea Covrigarului, Guvernul României a mai îndatorat țara cu 15 miliarde de euro.”
CANICULĂ ȘI SECETĂ. Și nu este o joacă de secetă, ci o secetă pedologică din pricina căreia atât grădinile de legume, dar și fructele, ca să nu mai vorbim de principalele culturi agricole: cultura de porumb și cea de floarea soarelui sunt compromise aproape în întregime. Avem peste 2 milioane de hectare de culturi distruse de secetă. Cum ar veni, toate culturile sunt distruse sau compromise. România se află la mâna Comisiei Europene, din partea căreia cere ajutor pentru fermierii afectați de această cumplită secetă. Luni, Agenția Națională de Meteorologie a mai emis o nouă avertizare de caniculă prelungită, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și fără ploi pentru încă multă vreme de acum încolo.
PLANURILE CERUTE DE CIOLACU LUI BOLOȘ ÎNTÂRZIE! Nu o singură dată, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, să vină cu măsuri și planuri concrete pentru a aduce mai mulți bani la buget. Premierul vorbește și el aude. Ministrul Marcel Boloș a avut unele idei, probabil preluate de prin alte țări, de genul introducerii e-factura, pe care premierul le-a cam ironizat, spunând că și miniștri „spun lucruri trăznite”. Ar mai fi vrut să condiționeze vânzările de terenuri și autoturisme de obligația ca aceia care doresc acest fel de vânzări să nu fie datori la stat, adică la ANAF. Supărare mare pentru ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, care-a fost chemat luni la raport de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, dar s-a dus la Palatul Victoria tot fără vreun pachet de măsuri fiscal-bugetare. El i-ar fi explicat lui Marcel Ciolacu cum vrea să reducă cash-ul pentru datorinci. Ca și cum e-factura și reducerea cash-ului ar aduce mai mulți bani la bugetul țării, buget ce înregistrează un deficit de peste 52% din Produsul Intern Brut (PIB).
GÂLCEVE ÎNTRE PSD ȘI PNL, DAR ȘI ÎNTRE ȘOȘOACĂ ȘI AUR! Aproape că ne-am obișnuit, și nu există zi de la Dumnezeu în care social-democrații și pretinșii liberali să nu se înțepe între ei. Ba un lider al PSD acuză cheltuirea a peste 2 milioane de euro cu editarea cărții „Un soldat în slujba țării” (titlu care, de fapt, conține un pleonasm!), semnată, desigur, de generalul în rezervă Nicolae Ciucă. Nici nu știam că această carte a fost scrisă, dacă Nicolae Ciucă, președintele pretinsului Partid Național Liberal, nu ne anunța luni că, totuși, cartea a fost trimisă ieri la editură. E o carte autobiografică și aici n-am priceput de ce au scris-o consilierii săi, fiind inspirată de o carte similară lansată de generalul ceh Piotr Pavel, devenit ulterior președinte al Cehiei. Oricum, cei doi generali – Ciucă și Pavel – s-au cunoscut pe la NATO. Ciudat este că și copertele celor două cărți seamănă între ele, inclusiv în folosirea culorilor negru, galben și a fotografiilor din profil, în ambele cazuri.
Despre gura bogată a prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, la adresa social-democraților nu mai este nicio noutate. Luni, numitul Rareș Bogdan europarlamentarul s-a luat și de colegii săi, cărora le-a zis de la obraz: „Nu mai stați ascunși ca niște crocodili!”
ION PREDOȘANU

P.S. ÎL PROTEJEAZĂ CIOLACU PE RAFILA? A mai trecut o zi după scandalul cu tragediile din Spitalul de Urgență “Sfântul Pantelimon” și ministrul (ne)Sănătății noastre, Alexandru Rafila, nu și-a dat demisia. Dar nici n-a fost demis! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here