Lider sindical: Nu ne salvează nici eolienele, nici parcurile fotovoltaice

693

Complexul Energetic Oltenia funcționează cu toate grupurile care i-au mai rămas: 4 grupuri – două la Rovinari, unul la Turceni și unul la Ișalnița. CEO mai are un singur grup, este defect, la Turceni, și cel mai probabil va fi pornit imediat după reparații, au spus oameni din companie. Energia electrică pe care o poate produce România este insuficientă și se apelează la importuri unde prețurile sunt foarte mari.

Deși ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că sistemul energetic este în regulă, doar că vor exista izolat pene de curent, consumul de energie este extrem de mare, iar sistemul nostru energetic nu face față acestei cereri. Iată una dintre reacțiile vicepreședintelui Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu:
„Nu trece zi care să nu ne arate cât de mult a greșit Guvernul României, atunci când prin Ministerul Energiei a hotărât închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune, doar cu intenția de a pune mâna cât mai repede pe miliardele de euro de la Uniunea Europeană!
Acum se vede tot mai des și mai clar că energia produsă de Sistemul Energetic Naţional este insuficientă, iar România importă enorm de scump, la puteri de 500-1.500, sau uneori chiar și 2.000 MW/oră! Sunt sigur că acum toți funcționarii politruci de la București, cei care conduc Sistemul Energetic Național, sunt disperați și neputincioși în fața acestui DEZASTRU ce se prefigurează! Pentru că astăzi nu ne mai salvează nici eolienele, și nici fotovoltaicele, ci doar energia electrică importată de la capacități de producție din alte țări, pe care România o cumpără la prețuri enorme!
În această situație disperată au adus Sistemul Energetic Național, prin lăcomia și disprețul acestor politruci ce conduc această țară!
Iar dacă acest DEZASTRU se întâmplă la nivel național, în ceea ce privește Gorjul și celelalte județe din Oltenia, prin închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune, nu înseamnă nimic altceva decât un GENOCID, din punct de vedere social și economic!”, a scris Tomescu pe pagina sa publică.

Ca la adunat de prune: 20 de megawați acolo, 50 de megawați aici…
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, după Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat în contextul caniculei, că nu există un risc asupra echilibrului sistemului energetic naţional, sau riscul unor avarii generalizate, pe zone largi, ci doar anumite probleme strict locale. El a precizat că ministerul căută soluţii să crească producţia hidro, pe vârfurile de consum, mai ales seara. Faptul că suntem în această situaţie în care mai căutăm 50 de megawaţi aici, 20 de megawati dincolo, este consecinţa unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic, a arătat Burduja, citat de Realitatea.net.
„Am participat la şedinţa comandamentului de vară, tocmai pentru că avem de-a face cu o situaţie deosebită din punctul de vedere al condiţiilor meteorologice. Oameni cu experienţă foarte îndelungată în sectorul energetic au spus că este atipic, ca să fiu delicat, să ai zi după zi temperaturi de peste 40 de grade, şi pentru luna iulie, mai ales, această perioadă de caniculă prelungită este cu totul şi cu totul specială”, a spus ministrul Energiei, după şedinţă.
Sebastian Burduja a arătat că au discutat, în sistemul energetic naţional, pe două paliere, pe de o parte din perspectiva consumului şi a producţiei, să se asigure că fac tot ce e posibil pentru a acoperi din producţia internă şi pe de altă parte, de a se asigura că reţelele de transport şi energie electrică sunt în bună stare de funcţionare, că transformatoarele sunt întreţinute cu grijă şi echipele de intervenţie sunt în teren, pentru ca eventualele avarii punctuale, locale, să fie rezultate în cel mai scurt timp.
Ministrul a precizat că are toată încrederea în specialiştii de la Transelectrica şi Dispeceratul Energetic Naţional, în operatorii de distribuţie.
„Toţi m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului sistemului energetic naţional, sau riscul unor avarii generalizate, pe zone largi. Pot apărea, din cauza temperaturilor ridicate, anumite probleme strict locale şi sunt convins că le putem rezolva rapid, spre deosebire de sezonul rece, când accesibilitatea către reţele este mult mai greoaie decât în aceste zile”, a completat ministrul. Ministrul Energiei a mai anunţat că au reuşit, prin eforturile din ultimele zile, să crească producţia de energie cu aproximativ 400 de megawați. „Căutăm în continuare soluţii să creştem, mai ales pe perioadele delicate, vârfurile de consum de seară, unde înregistrăm un deficit şi preţuri ca atare pe pieţe, să creştem producţia hidro. Deşi este un an secetos, avem un grad de umplere satisfăcător, peste 80% în lacurile de acumulare. Cam două treimi din producţia hidro este pe curs de apă şi debitele sunt reduse iar debitul Dunării este în scădere”, a mai afirmat Burduja.
Ministrul Energiei a precizat că se preconizează o lună august deosebit de călduroasă şi în general, istoric vorbind, şi luna septembrie este secetoasă.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.