Profesoratul lui Liviu Andrei, la mâna ministrului Educaţiei

312

liviu andrei ochielariConsiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării(CNECSDTI) a stabilit în această lună sancţiuni drastice pentru profesorul universitar dr. Liviu Andrei, prefect de Gorj, acuzat de plagiat, şi pentru rectorul Universităţii “Aurel Vlaicu”(UAV) din Arad, care a permis rămânerea la catedra instituţiei a profesorului din Gorj. Sentinţa Consiliului Naţional de Etică a ajuns pe masa ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, care va aproba sau nu, printr-o rezoluţie, punerea în practică a sentinţei pentru cei doi dascăli.

Dacă ministrul va retrage titlul de profesor universitar al lui Liviu Andrei, pentru plagiatul de care este acuzat, profesorul universitar de la Gorj anunţă că va contesta în instanţă această decizie, prefectul menţionând că lucrarea în cauză a fost efortul de echipă al salariaţilor de la Prefectura Gorj.

Pe data de 2 martie, membrii Consiliului Naţional de Etică, au luat în discuţie cele trei sesizări înaintate acestui organism cu privire la universitarul Liviu Andrei, dascăl al Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, în legătură cu o carte de-a sa pentru care a fost acuzat că s-a inspirat dintr-un proiect al unei foste subalterne. Teodora Vătuiu, fostă angajată a Prefecturii Gorj, l-a acuzat pe Liviu Andrei de plagiat pe motiv că proiectul personal prezentat de ea la absolvirea Institutului Naţional de Administraţie(INA), acum parte a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, ar fi fost copiat, fără acordul autoarei. Aceasta a susţinut că fragmente din proiecte ar fi apărut într-o carte a lui Liviu Andrei intitulată “Managementul strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene” şi în proiectul personal al actualului prefect de absolvire a INA în vara lui 2009. Autoarea susţine că în ambele lucrări ale lui Andrei, ea şi proiectul său nu au fost citate.

Două sesizări

Teodora Vătuiu cerea astfel Consiliului Naţional de Etică să constate plagiatul şi să-i anuleze lui Andrei concursul pe postul de profesor la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, ea considerând că dascălul a participat la concurs depunând la dosar documente plagiate. Sesizarea în cauză a fost făcută în octombrie 2011 acestui organism. O a doua sesizare făcută de Vătuiu apare o lună mai târziu, de data aceasta, fosta salariată contestă decizia Comisiei de Etică a universităţii din Arad, în care rectorul acestei instituţii Lizica Mihuţ i-a luat apărarea profesorului din Gorj respingând acuzaţia de plagiat pentru acesta.

Plagiatul, confirmat de Consiliul Naţional de Etică

După ce au consultat lucrările în cauză pagină cu pagină comparându-le cu lucrarea Teodorei Vătuiu, acest organism a constatat că sunt “numeroase similitudini între texte”, Consiliul Naţional de Etică constatând şi copierea de către Andrei a lucrării fostei angajate a Prefecturii Gorj, în proporţie de 50%. În ce priveşte cartea intitulată “Managementul strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene” aici s-a constatat că s-a reprodus “cuvânt cu cuvânt” lucrarea Teodorei Vătuiu”. În concluzie, CNECSDTI stabileşte că Liviu Andrei “se face vinovat de plagiat şi de încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare”. Este găsit vinovat şi rectorul universităţii arădene, sancţionat, în final, cu avertisment.

Sancţiunile Consiliului Naţional de Etică

În final, membrii CNECSDTI decid că lui Liviu Andrei ar trebui să i se retragă titlul de profesor universitar, să i se desfacă contractul colectiv de muncă încheiat cu Universitatea din Arad şi să i se suspende, pe o perioadă de trei ani, dreptul de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea funcţiei superioare ori de conducere, de îndrumare şi de control sau ca membru în comisii de concurs. Pentru rectorul UAV se propune avertisment scris. Prefectul Liviu Andrei a comentat decizia anunţând că dacă hotărârea CNECSDTI va fi aprobată şi de ministrul Educaţiei el o va contesta în instanţă deoarece nu se consideră vinovat de acuzele care i se aduc. “Dacă ministrul va aproba hotărârea Consiliului Naţional de Etică mă voi adresa instanţei de judecată, dar ştiu că Direcţia Generală Juridică a Ministerului Educaţiei va trebui să o avizeze şi abia apoi ministrului Educaţiei. În cel mai rău caz dacă se va aproba îmi voi pierde titlul de profesor universitar, dar voi rămâne totuşi la catedră”, a declarat Liviu Andrei.

Ex-prefectul Banţa, parte civilă

Fostul prefect de Gorj, Victor Banţa, s-a arătat şi el direct interesat de soarta universitară a prefectului în exerciţiu. Banţa a declarat că ia în calcul să se constituie parte civilă într-un proces cu Liviu Andrei pe drepturi de autor deoarece actualul prefect cu bună-ştiinţă ar fi copiat întreaga documentaţie ce a stat la baza implementării sistemului calităţii ISO 9001/2008. Banţa are deja un proces câştigat cu Instituţia Prefectului Judeţului Gorj care este obligată prin hotărârea instanţei, rămase definitivă şi irevocabilă, să îi furnizeze documentele solicitate sub semnătură privată şi număr de înregistrare. “După câştigarea procesului cu informaţiile publice mă voi îndrepta împotriva salariaţilor din Prefectura Gorj care au refuzat să îmi ofere informaţiile solicitate împotriva legii”, a declarat Banţa.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here