Primarul şi salariaţi ai Primăriei Borăscu, martori cu mandat

420

Primaria-BorascuEdilul comunei Borăscu, Constantin Ţucu, secretarul primăriei, Alexandru Bănică, dar şi soţia acestuia Victoria Bănică, sunt martori citaţi cu mandat de aducere la procesul de corupţie de la Curtea de Apel Piteşti, numit drept “mafia imobiliară”. Nu numai cei trei au fost citaţi drept martori în acest proces, şi o serie de angajaţi ai primăriei, şi chiar fostul primar al localităţii Ion Vasiloiu. În acest dosar penal, figurează în calitate de inculpaţi fostul subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, şi soţul acesteia, Nicolae Deaconu, fost magistrat în prezent avocat, dar şi fosta şefă de la Legalitate de la Prefectura Gorj, Ioana Călinescu, alături de o serie de funcţionari publici din judeţ.

primar borascuLa termenul din 21 octombrie, de la Curtea de Apel Piteşti, magistraţii argeşeni stabilesc să îi cheme la bară, în calitate de martori, din nou pe primarul comunei Borăscu, Constantin Ţucu, şi pe soţii Bănică, din localitate. O parte dintre aceştia au mai fost citaţi şi la termenul din 3 octombrie dar respectivii nu s-au prezentat la proces. Primarul Ţucu dă vina pe distanţa mare, procesul fiind judecat la Piteşti, pentru care nu a ajuns să dea declaraţie, dar susţine că de data aceasta va onora invitaţia magistraţilor. Procesul a fost amânat pentru 11 noiembrie, cei trei fiind citaţi însă cu mandat de aducere. “Voi merge de data aceasta la proces. La termenul la care am mai fost citat nu m-am dus deoarece era prea departe”, explică acum edilul din Borăscu.

38208036“Am mai dat declaraţie la DNA”

De altfel, edilul local nici nu ştie de ce este necesară mărturia sa în dosar. “Am înţeles că în actele pe baza cărora s-a realizat rechizitoriul s-ar suprapune nişte nume. Nu ştiu însă care este legătura dintre terenurile de la Turceni, cele de la Târgu-Jiu şi persoana mea. Eu am mai dat declaraţie la DNA şi prin 2009-2010 tot legat de dosarul acesta. Am vorbit însă de perioada în care eram viceprimar la Borăscu”, explică primarul Ţucu, care menţionează că a fost viceprimar între 1992-1996, perioadă în care se ocupa de problemele economice ale localităţii.

Edilul local vorbeşte şi despre alţi salariaţi ai Primăriei Borăscu chemaţi ca martori în acest dosar. lelioara si calineasca“Nu este numai secretarul primăriei, Alexandru Bănică, martor în proces mai este şi un salariat de la Agricol şi alţii. Nu ştiu care este însă legătura cu soţia secretarului. (..) Probabil sunt rude(n.r cu soţii Deaconu)”, a completat primarul Ţucu.

Rubedeniile, martore la proces

Localnici din Borăscu susţin că ar exista într-adevăr o legătură de rudenie între familia Bănică şi familia Deaconu. Asta, deoarece, mama Victoriei Bănică ar fi soră cu soţul fostului subprefect, adică cu Nicolae Deaconu. Aceiaşi oameni susţin că familia Deaconu s-ar trage din Mehedinţi, unde de altfel, Nicolae Deaconu ar fi fost preşedintele Judecătoriei Strehaia, numele său figurând în mandat de aduceretabelul CEPECA(Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Conducere, care a şcolit magistraţii între 1982-1983).

Există însă posibilitatea ca nu numai legătura de rudenie, existentă sau nu, să îi aducă pe cei doi Bănică, martori la proces ci şi calitatea de secretar al Primăriei Borăscu, deţinută de Alexandru Bănică. Asta, deoarece, mai mulţi secretari de primări au fost chemaţi în aceiaşi calitate la proces, după ce mărturiile lor au stat, de asemenea, la baza rechizitoriului DNA din iulie 2010.

Cei doi Bănică nu au putut fi contactaţi pentru a explica motivul pentru care sunt citaţi, cu mandat de aducere, la acest proces.

Primarul curios

Constantin Ţucu, primarul din Borăscu, susţine însă că se va lămuri la rândul său deoarece merge la proces şi din curiozitate. “Voi merge acolo să văd exact care este situaţia. Oricum, mai mult decât am declarat atunci la DNA nu ştiu. Nu ştiu ce legătură este cu Borăscu”, a completat alesul local.

În ce priveşte mersul procesului, la termenul din octombrie, instanţa a încuviinţat proba cu expertiza tehnică agricolă, solicitată de inculpata Călinescu Ioana. Tot instanţa a desemnat un expert topograf care să facă expertiza tehnică agricolă în cauză. Acum se mai aşteaptă şi soluţia dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru a se comunica soluţia dată în dosarul nr.4795/P/2010, disjuns din cauza nr.18/P/2009.

Remember

DNA Târgu-Jiu a dispus anul trecut, trimiterea în judecată a Lelioarei Deaconu, a Ioanei Călinescu, a lui Nicolae Deaconu, a lui Ştefan Burgheci, fost funcţionar al Prefecturii Gorj, a lui Ilie Gheorghe, a Marinelei Bardan, funcţionari ai Primăriei Târgu-Jiu şi a lui Remu Stamatie, fost secretar al Primăriei Turceni, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii, evaziune fiscală şi complicitate la aceste infracţiuni. Procurorii susţin că în perioada 2002-2007, Lelioara Deaconu, în calitate de subprefect al judeţului Gorj şi de secretar şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Gorj şi Ioana Călinescu, în calitate de şef al Serviciului Legalitate din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj şi membru al Comisiei Judeţene Gorj, folosindu-se de prerogativele funcţiilor deţinute, i-au determinat pe Ilie Gheorghe, Marinela Bardan, şi Ştefan Burcheci să acţioneze contrar atribuţiilor de serviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri din rezerva Municipiului Târgu-Jiu, în baza unor documentaţii incomplete şi falsificate. Deaconu şi Călinescu au acceptat astfel de documente, au votat pentru validarea acestor suprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene în calitate de secretar, respectiv membru fără să verifice legalitatea, verosimilitatea şi pertinenţa documentaţiilor. Astfel, a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui Nicolae Deaconu, soţul Lelioarei, şi în favoarea fiului Ioanei Călinescu, deşi aceştia nu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe raza administrativă a Municipiului Târgu-Jiu. Nicolae Deaconu a obţinut două suprafeţe de teren în suprafaţă totală de 3.300 mp., iar fiul Ioanei Călinescu două terenuri în suprafaţă totală de 2.731 mp., toate imobilele fiind situate pe raza municipiului Târgu Jiu.

În acest scop, Nicolae Deaconu a depus mai multe documente cu conţinut inexact, unul fiind ordinul prefectului şi două adrese, altele dintre acestea fiind întocmite în anii 2002 şi 2005, în fals, de Remu Stamatie, în calitate de secretar al Primăriei Turceni şi membru al Comisiei locale de fond funciar Turceni. În aceste adrese, Stamatie a menţionat, în mod nereal, că suprafaţa de teren vizată de Nicolae Deaconu ar fi fost ocupată de groapa de cenuşă a Termocentralei Turceni, motiv pentru care retrocedarea nu se poate realiza pe acest amplasament.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.