Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

1174

Buna Vestire este praznuită de Biserică pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagoveștenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul în amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmată în documente, dintre sărba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.Parintele profesor Ene Braniste sustine ca sarbatoarea a fost introdusa la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La inceput aceasta era doar locală si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Dom­nului. Va­riatia datei de praznuire a existat in Apus pana in sec. XI, cand data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie).

În Răsărit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorită peste tot pe 25 decembrie, adica încă din prima jumatate a sec. al V lea.

Buna Vestire este sarbatorită in fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.(Creștin Ortodox.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.