Dosarul ,,Mită la CEO”. Cine este denunțătorul și cum a predat acesta ,,șpaga” procurorilor DNA!

4312

Precizările Direcției Naționale Anticorupție cu privire la dosarul de corupție în care a fost pus sub acuzare directorul adjunct al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, dau fiori unor personaje din mediul politic și de afaceri local, care au călcat, în ultimele șapte luni, prin birourile unor șefi de la vârful Complexului Energetic Oltenia. Surse judiciare, citate de presa centrală, susţin că în acest dosar procurorii secţiei I a DNA lucrează de mai bine de o jumătate de an, iar totul a început după ce un şef de companie de stat a depus, în luna iulie a anului trecut, un denunţ şi a ajutat în anchetă procurorii anticorupție. Cel mai probabil, este vorba de șeful CEO, Dan Iulius Plaveti, în contextul în care, i s-ar fi cerut urgentarea unor plăți, fiind singurul cu putere de decizie în acest sens, iar DNA menționează clar calitatea de ”președinte al Directoratului”, căruia i se propusese fraudarea a două licitații, în schimbul unor sume din contractele atribuite și căruia unul dintre afaceriștii reținuți pentru dare de mită i-a remis 45.000 de lei și 12.000 de euro, în mai multe tranșe, banii fiind predați procurorilor DNA.

Chircă, primul pe listă! Alte șase persoane, complici sau instigatori
Directorul adjunct al SE Rovinari, Iosif Chircă, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, la finele săptămânii trecute, după ce DNA a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită. Pe perioada controlului judiciar, lui Chircă i s-a interzis să exercite funcția în legătură cu care a săvârșit fapta. DNA a comunicat că, un om de afaceri, reținut în același dosar, ,,în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu”.
Presa centrală a detaliat operațiunea: ,,Omul de afaceri Ion Eugen Petru ar fi plecat noaptea din Târgovişte pentru a ajunge la Rovinari de dimineaţă. Când ar fi ajuns în Complexul Energetic Rovinari, acesta nu l-ar mai fi găsit pe directorul Chircă la sediul Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Acesta ar fi plecat din incintă cu 15 minute mai devreme. Directorul nu i-ar fi răspuns la mesaje afaceristului şi, ca atare, Petru intenţiona să lase „pachetul”/ „tâmpenia aia” la secretariat. Ulterior, omul de afaceri s-ar fi răzgândit, ar fi vorbit cu altcineva la telefon pentru a fi preluat „pachetul”, dar între timp ar fi fost sunat de Chircă şi s-ar fi întâlnit în Gorj, la intersecţia unui drum comunal cu un drum european. Aici, după ce ar fi aşteptat mai bine de o jumătate de oră în propriul autoturism, ar fi oprit şi maşina în care s-ar fi aflat directorul Chircă. Ulterior, Ion Eugen Petru ar fi lăsat punga de tip cadou şi o mapă albastră în maşina în care s-ar fi aflat directorul de la Rovinari”, a scris stiripesurse.ro, citând surse judiciare. DNA a precizat că în dosar se mai efectuează cercetări și față de alte șase persoane care au acționat în calitate de complici/instigatori.

Cum au intrat pe fir procurorii DNA
Potrivit acelorași surse, în acest dosar procurorii anticorupție lucrează de mai bine de o jumătate de an, iar totul ar fi început după ce un şef de companie de stat a venit, în iulie 2023, la DNA, a depus un denunţ şi a ajutat în anchetă procurorii. ,,Şeful companiei de stat a povestit procurorilor cum ar fi fost căutat de omul de afaceri Ion Macovei, care s-a prezentat inclusiv cu o altă identitate, iar la un moment dat directorul de la stat ar fi fost căutat şi de Dan Gheorghiu, care ar fi intermediat discuţii pentru urgentarea plăţilor şi ar fi invocat în acestea persoane publice”. În comunicatul DNA se menționează că unul dintre cei doi oameni de afaceri reținuți în cauză, acuzat de comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, ,,ar fi promis în data de 01.09.2023 președintelui Directoratului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat: un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată; un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziție directă, și ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcționarului public suma totală de 45.000 lei și 12.000 euro, în 5 tranșe, până la data de 21.01.2024”.
Dan Iulius Plaveti este președintele Directoratului CE Oltenia, iar presa menționează, pe baza informațiilor obținute, că sumele de bani ar fi fost remise în plicuri de omul de afaceri Ion Macovei în interiorul unor autoturisme din parcările restaurantelor, dar şi în birourile unei companii de stat. Ulterior, banii din mită au fost predaţi de către denunţător procurorilor DNA. Trebuie spus că, în acest caz nu mai există un alt ,,președinte al Directoratului”, în afară de cel al CE Oltenia, în condițiile în care ELCEN București este condusă de un director general. În concluzie, președintele Directoratului CEO, cel care a predat ,,șpaga” procurorilor DNA, este denunțător în cauză.

În acest dosar…
… apare numele firmei Tehno Montaj SRL din Brașov care a câștigat, în noiembrie 2014, în asociere cu Romelectro SA contractual privind reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.5 de la Termocentrala Rovinari. De-a lungul celor zece ani, compania a încheiat, din diverse motive sau chiar din lipsa banilor, mai multe acte adiționale la contractul inițial, prin care au fost prelungite termenele de execuție a lucrărilor. Tehno Montaj SRL a derulat constant, în decursul anilor, contracte cu termocentralele CEO, ba chiar a furnizat piese și echipamente și pentru blocul energetic nr.6 de la Rovinari, în 2009. La acea vreme Complexul Energetic Rovinari a încheiat, prin atribuire directă, mai multe contracte cu Tehno Montaj SRL, justificarea fiind aceea că ,,produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.
Dan Ioan Gheorghiu, cel care l-a căutat pe Plaveti pentru urgentarea unor plăți, a condus Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) și a deținut 9,77% din acțiunile Romelectro. În 2006, Romelectro a devenit acționar majoritar al ISPE.

Fraza care le dă frisoane unora
În acest dosar, cu mandat de la judecători, procurorii au şi autorizaţii mandate de supraveghere tehnică şi interceptări, filaje, dar şi tranzacţii obţinute între diverse societăţi comerciale. Unele personaje din mediul politic și de afaceri din Gorj, care au călcat prin CEO, din iulie anul trecut, până în prezent, pentru anumite favoruri, au intrat în panică de la finele săptămânii trecute, mai ales că, în comunicatul DNA se face referire și la alte șase persoane cercetate în această cauză.
George Constantin

2 COMENTARII

  1. Toată Termocentrala Rovinari știa de acest măscărici ca este un incompetent și un șpăgar, ce a măsluit toate concursurile de promovare pe posturi și nu e străin de angajările făcute prin corupție.Sa se verifice toate referatele de promovare și clasele acordate în ultimii 3 ani,veți regăsi toată gasca acestui infractor. E foarte bine ca DNA l-a monitorizat din iulie pe acest ticălos. Prețul la filerul de calcar umflat peste noapte și adiționale la diverse contracte pentru grupul 5,normal cu parandarat. Bărci de zeci de mii de euro și o avere de sute de mii de euro strânse din corupție. Credea ca dacă o are pe nevasta Director Comercial la CEO ,poate trimite în plata toate hoțiile lui. La pușcărie ticălos nenorocit !

  2. Una din persoanele interpuse în combinațile șpăgarului este Marius Bizga,tovarășul lui „barca” șef de secție PRAM SE.ROVINARI. Al doilea este Racoceanu,director tehnic SE.ROVINARI,săgeată lui Chirca în relația cu Energomaontaj și lucrările efectuate la grupul 5 cu încredințare directa. Alte aspecte privind felul cum au acționat acești derbedei sunt cercetate de către autoritati.Felicitari domnule Plaveti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.