Mort de un deceniu, somat să îşi achite taxa de salubrizare

445

DSCF3340Salariaţii Direcţiei Publice de Salubrizare(DPS) Motru dau dovadă de exces de zel, ca să nu spunem prostie, în momentul în care încearcă să colecteze banii de la cetăţenii care beneficiază de serviciile unităţii.

Au dovedit asta chiar recent când, săptămâna în curs, au transmis o somaţie scrisă unui cetăţean din satul Rîpa, aparţinând municipiului Motru, prin care îl atenţiona pe acesta că are de achitat DPS-ului, 250 de lei. Salariaţii Direcţiei nu au luat însă în calcul că adresantul scrisorii era decedat de zece ani de zile, urmaşii defunctului, făcând haz de necaz, declarând că îi vor transmite mortului corespondenţa primită de la Motru, direct la cimitirul din Zegujani.

 

Situaţie fără precedent în satul Rîpa aparţinând de municipiul Motru. Asta după ce poştaşul însărcinat cu distribuirea corespondenţei în localitate a fost pus primul în încurcătură când a văzut că trebuie să îi înmâneze un plic lui Gheorghe Curcă, persoană despre care ştia că a decedat cu zece ani în urmă. Omul şi-a făcut însă datoria şi a transmis plicul la adresă, singur că măcar urmaşii vor lua măsuri, mai ales că scrisoarea avea ca expeditor o instituţie publică. Urmaşii lui Gheorghe Curcă au luat plicul şi fără teamă că vor încălca legea care se referă la violarea corespondenţei au citit răvaşul transmis, conştienţi că defunctul nu va putea face vreodată asta. Şi astfel, cei din familia Curcă au aflat că autorităţile locale îl somează pe cel mort să achite 250 de lei taxa de salubrizare, în condiţiile în care omul nu beneficiase de niciun serviciu de asemenea natură. Cel puţin în ultimii zece ani. “Gheorghe Curcă este mort de 10 ani, avea 72 de ani când a decedat şi asta în urma unui accident. Este şocant să primeşti aşa ceva, mai ales că el nu a beneficiat de servicii de salubrizare, deoarece este îngropat de un deceniu”, s-au crucit reprezentanţii familiei Curcă.

Corespondenţa, la capul mortului

După ce au criticat slujbaşii de la Stat care nu dovedesc decât că îşi dau cu stângu-n dreptu’ în momentul în care trebuie să aplice legea, certificatul de deces al lui Gheorghe Curcă fiind la Primăria Motru, de zece ani, oamenii au început să facă haz de necaz. Unul dintre urmaşii lui Curcă a declarat de altfel că intenţionează să transmită Direcţiei Publice în cauză şi un răspuns, recompensând ,,eforturile” DPS-ului de a colecta banii de la cetăţeni. “Le voi scrie că Gheorghe Curcă şi-a schimbat domiciliul din 2001, şi le voi transmite şi noua adresă. Este vorba despre cimitirul din Zegujani, judeţul Mehedinţi, unde îşi odihneşte oasele cel bătrân”, a declarat urmaşul defunctului care îşi pune însă semne de întrebare legate de ştergerea datoriei către autorităţi şi ce se va întâmpla, pe viitor, cu somaţia.

Şeful DPS Motru se explică

Cosmin Morega, şeful Direcţiei Publice de Salubrizare Motru susţine însă că somaţiile în cauză, printre care se numără şi cea pentru Gheorghe Curcă, a fost transmisă folosindu-se nişte tabele puse la dispoziţiei de Direcţia de Taxe şi Impozite Locale Motru. Susţine însă că acest caz este unul fericit şi că se poate rezolva dacă urmaşii vor aduce DPS-ului certificatul de deces al defunctului, pentru corectarea erorii. Morega menţionează, de asemenea, că direcţia face eforturi mari pentru a încasa taxa de salubrizare aprobată de Consiliul Local Motru, care este în valoare de 75 de lei pe an, sau de 5 sau 6 lei pe lună, dar doar 15% din beneficiari plătesc banii către DPS. “Nu s-a încasat până acum nici 15% din valoare, oamenii apelează la tot felul de tertipuri pentru a scăpa să achite banii către noi. Unii, cum s-a întâmplat în acest caz, au dreptate dar marea majoritatea nu”, susţine Cosmin Morega.

Direcţia de Salubrizare, amendată pentru gunoi

Eroarea depistată acum de oamenii din Rîpa demonstrează însă, încă o dată, că direcţia aflată în Subordinea Primăriei Motru nu se ridică însă la nivelul dorit. Nu degeaba, DPS-ul a fost amendat anul trecut de Garda de Mediu Gorj cu 200 de milioane de lei pentru depozitare a deşeurilor în locuri nepermise.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.