Prefectul liberal verifică Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean la excedentul bugetar. Ce explică liderii PSD

2927

O nouă etapă a războiului PNL-PSD se desfășoară în aceste zile la nivelul instituțiilor din Gorj. Astfel, prefectul Iulian Popescu a cerut Finanțelor Publice situația excedentului bugetar înregistrat de primăriile din județ. Acesta a anunțat că va face publică lista cu toate UAT-urile, spunând că situația arată cât sunt primarii de ,,gospodari”.

În ultimele luni, spațiul public este ocupat aproape zilnic de răfuielile politice, liberalii atacând regulat social-democrații, în mod special pe cei care ocupă funcții de conducere în administrația locală și județeană.
Și, astfel, problemele cu adevărat importante din județ rămân într-un colț de umbră și nimic din conflictul politic declanșat de liberali nu aduce ceva cu adevărat bun în viața cetățenilor din județ. De această dată, în vizorul reprezentantului Guvernului în teritoriu sunt, în primul rând, Consiliul Județean Gorj, cu un excedent de 109 milioane de lei, și Primăria municipiului Târgu Jiu, cu 67 de milioane de lei. ,,Campionii la neinvestirea banilor sunt Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj. (…) Nu am primit nicio justificare”, a declarat acesta. Prefectul a mai spus că nu înțelege de ce Primăria Târgu Jiu nu a cheltuit banii destinați reparării acoperișului instituției, așa cum au fost prevăzuți ei în 2023. La rândul său, primarul a precizat că suma vehiculată reprezintă banii primiți de la guvern pentru a repara în oraș, pagubele produse de cutremure, și, dacă ar fi avut bani în buget, nu ar mai făcut credit de 7 milioane de euro pentru a asigura cofinanțările la investițiile pe fonduri europene.
De asemenea, ,,toate sumele din acest excedent se regăsesc în proiecte de investiții aflate în derulare”, a mai precizat Marcel Romanescu la Radio Infinit. La scurt timp după anunțul prefectului Iulian Popescu, a apărut și reacția Consiliului Județean Gorj care a transmis un comunicat de presă pe care-l redăm mai jos:

,,Excedentul bugetar înregistrat de Consiliul Județean Gorj, la finalul anului 2023
Având în vedere informațiile apărute în presa locală cu privire la excedentul bugetar, în cuantum de aproximativ 109 milioane de lei, înregistrat de Consiliul Județean Gorj la finalul anului 2023, precum și afirmațiile tendențioase și eronate lansate în spațiul public de către prefectul Județului Gorj, pentru o corectă informare a cetățenilor județului, facem următoarele precizări:
•Înregistrarea unui excedent bugetar, la încheierea anului fiscal, de către o autoritate publică, nu este o „dovadă” a „incapacității de a cheltui acești bani în investiții de interes pentru cetățeni”, așa cum, în mod eronat se afirmă. În fapt, o astfel de declarație reflectă fie o denaturare tendențioasă a adevărului, fie o dovadă clară a necunoașterii legislației fiscale în vigoare și a modului în care funcționează o unitate administrativ teritorială.
•Excedentul bugetar înregistrat de către Consiliul Județean Gorj, la încheierea anului fiscal 2023 este compus, în mare parte, din sume pentru proiecte în derulare, finanțate fie din bugetul propriu al județului Gorj, fie din fonduri europene sau de la bugetul de stat, după cum urmează:
17.520.000 lei, reprezentând cofinanțări din bugetul propriu al județului Gorj, pentru proiectele cu finanțare europeană aflate în implementare;
2.736.000 lei, reprezentând prefinanțări încasate pentru proiectele finanțate din fonduri europene;
35.826.000 lei, reprezentând sume pentru obiective de investiție în curs de execuție, finanțate atât de la bugetul de stat (drumuri județene, finanțate în cadrul programului „Anghel Saligni”), precum și din bugetul local;
15.700.000 lei, reprezentând sume alocate în baza HG nr. 531/2020, din fondul de rezervă al Guvernului României, pentru reabilitarea drumului montan ce traversează Cheile Sohodolului (lucrare în execuție), la care se adaugă 6.800.000 lei din bugetul propriu al județului Gorj;
•18.150.000 lei, reprezentând obiective de investiție finanțate din bugetul propriu al județului Gorj în anul 2023, pentru care nu s-au putut efectua plăți, având în vedere prevederile OG nr. 90/2023, care prevede ca plățile lunare în perioada noiembrie-decembrie 2023, să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat. Menționăm că, printre altele, aici se regăsesc: lucrările de reabilitare a secției de Ginecologie, inclusiv blocul operator, din cadrul Spitalului Județean Gorj (4.542.000 lei), lucrările de reabilitare a secției de Neurologie (2.000.000 lei), lucrările de reabilitare ale secției Urologie (1.106.000 lei), un autocar și un autofurgon pentru Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, finanțări pentru Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) etc.;
•20.000.000 lei, reprezentând sume pentru acoperirea golurilor de casă (sume prevăzute în excedent pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare realizate până la aprobarea bugetului);
După cum se poate observa, exceptând cheltuielile de funcționare, toate sumele din excedentul bugetar înregistrat la sfârșitul anului fiscal 2023 de către Consiliul Județean Gorj se reflectă în investiții de interes pentru cetățeni, aflate în derulare sau finalizate”, a transmis Consiliul Județean Gorj în comunicatul de presă de ieri.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Iulica daca pe tine nu te duce ca sa intelegi probleme financiare angajaza-ti niste consilieri buni care sa te indrume sa nu faci prosti impuse de mentorul tau Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.