Fostul director general al Minprest Serv SA Rovinari, Cristinel Aurelian Vișan, a fost condamnat definitiv la 2 ani și patru luni de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influență. În același dosar a fost condamnat și un fost subordonat. Ei sunt acuzați că au pretins suma de 10.000 de euro, susținând că pot aranja un concurs la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj, pentru un post de șofer. Cei doi au fost denunțați de un fost coleg de la Minprest, care nu a promovat concursul organizat de ISU Gorj, deși a plătit suma de 7.000 de euro.
Curtea de Apel Craiova a menținut vineri, 26 ianuarie, sentința dată în vară de Tribunalul Gorj, respingând, ca nefondate, apelurile celor doi inculpați care au cerut pedepse mult mai mici.
„În baza art.421 pct. 1 lit. b C.p.p. respinge apelurile declarate de apelanții inculpați Bîrcă Alin Grigore și Vişan Aurelian Cristinel împotriva sentinței penale nr. 100 din data de 31 august 2023, pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. 1047/95/2023, ca nefondate. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă inculpații Bîrcă Alin Grigore și Vişan Aurelian Cristinel la plata cheltuielilor judiciare de 400 lei, fiecare, către stat. În baza art. 275 alin. 6 C.p.p. onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpați se avansează din fondurile Ministerului Justiției. Definitivă”, se arată în minuta instanței.
Potrivit procurorilor, organele judiciare au primit un denunț, la data de 21 februarie 2023, în care „martorul denunţător a sesizat că în luna iunie 2022, perioadă în care lucra la S.C. Minprest S.A. Rovinari, fiind coleg de serviciu cu unul dintre suspecţi, B.A., acesta l-a asigurat că îl va ajuta să promoveze concursul organizat de I.S.U. Gorj pentru funcţia de conducător auto, întrucât cunoaşte foarte bine o persoană din conducerea instituţiei respective, pe lângă care va interveni. Suspectul B.A. a pretins martorului denunţător pentru acest serviciu suma de 10.000 euro.
Martorul denunţător s-a întâlnit cu suspectul B.A. şi cu celălalt suspect, care a deţinut anterior o funcţie de conducere în cadrul societăţii comerciale în care lucrau aceştia, iar cu ocazia întâlnirii, suspectul V.A.C., în prezenţa suspectului B.A., i-a confirmat martorului denunţător că o cunoaşte foarte bine pe persoana cu funcţie de conducere din cadrul I.S.U. Gorj”, potrivit procurorilor.
Cei doi au fost reținuți 24 de ore și apoi au stat aproape două luni în arest la domiciliu, începând cu data de 25.02.2023. Ulterior au fost plasați sub control judiciar.
Mită în tranșe
Denunțătorul, fost angajat Minprest, le-a spus anchetatorilor că a dat mai întâi 2.000 de euro, apoi i s-au cerut alți bani.
„În data de 10.08.2022, cu o zi înainte de data stabilită pentru proba scrisă, martorul denunţător a fost contactat din nou de către suspectul B.A., care i-a solicitat ca în ziua examenului să aducă încă 3.000 de euro pentru a-i da suspectului V.A.C., care, la rândul său, să-i împartă cu restul comisiei de examinare. În data de 11.08.2022, martorul denunţător a mai remis celor doi suspecţi suma de 3.000 de euro. Tot în data de 11.08.2022, după susţinerea examenului, martorul denunţător a fost contactat din nou de către suspectul B.A., care i-a mai solicitat încă 2.000 de euro, iar în seara zilei respective acesta s-a întâlnit cu cei doi suspecţi la o terasă din municipiul Târgu Jiu, unde martorul denunţător a înmânat suspectului V.A.C. suma de 2.000 de euro”, se mai arată în rechizitoriu.
Instanța de fond a reținut că inculpații au primit suma de 7.000 de euro, pe care au împărțit-o în mod egal, și că au recunoscut „total și necondiționat” faptele reținute în sarcina lor prin actul de sesizare.
Fostul director Vișan a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de trei ani, timp în care va trebui să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității. Fostul său subordonat a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, acesta fiind obligat să lucreze 110 zile în folosul comunității.
„Se reține gradul ridicat de pericol social concret al infracțiunii reținute în sarcina inculpaților care s-au prevalat de o presupusă influență asupra unei persoane care deținea o funcție de conducere, pentru a determina angajarea denunțătorului într-un anumit post, deși persoana cu funcție de conducere nu era implicată în niciun mod; practic, inculpații prin faptele comise au pus la îndoială chiar demnitatea, onoarea unei persoane cu funcții de conducere, în scopul de a obține importante foloase materiale prin corupție”, se arată în motivarea Curții de Apel Craiova.
Judecătorii au dispus confiscarea șpăgii primite de cei doi, banii fiind pretinşi de la martorul denunţător înainte de formularea denunţului.
I.I.