Surse: Stocurile de cărbune, sub lupa Ministerului Energiei. CEO a rămas cu depozitele goale în plină iarnă

1770

* Zeci de mii de tone, ,,lipsă!”
* ,,Producție fictivă”

Ministerul Energiei are în vedere verificarea stocurilor de cărbune ale CEO, după ce în spațiul public au apărut sesizările liderilor de sindicat care au anunțat că depozitele de cărbune sunt goale în plină iarnă.

Unul dintre liderii sindicali, Cristi Lădaru a declarat în presa locală că din lipsa stocurilor, grupurile termocentralelor nu vor mai funcționa, făcând referire la Termocentrala Rovinari. În opinia acestuia, motivul pentru care cea mai mare companie de energie pe cărbune a rămas tocmai în decembrie fără lignit este că personalul este insuficient pe utilajele disponibile să funcționeze în cadrul unităților. Un alt motiv este lipsa acută de investiții. Pe de altă parte, există voci în minerit care vorbesc despre un ,,jaf” în acest caz fiind acuzat chiar șeful Sucursalei Miniere, Constantin David, numit recent în această funcție. Astfel, la cererea ministerului, directorul Sucursalei Miniere, David a trebuit să dispună verificarea stocurilor de către o comisie de la Tg. Jiu. Numai că, ,,surpriza neplăcută este tocmai la Motru, unde a fost director chiar Constantin David înainte să fie avansat acum două luni în funcția de șef al sucursalei”, spun surse apropiate situației. Acesta a fost șef al Carierei Roșiuța.

Surse: Au dispărut 15.000 de tone de cărbune
După ce Constantin David a fost promovat în funcție, acesta ,,a avut grijă să-și lase acolo un ,,locotenent”, pe Nelu Enescu”, după cum mai arată sursele citate. Într-o sesizare către Gorjeanul, se arată o situație de-a dreptul penală: ,,În urma verificării stocului de cărbune, comisia a constat că lipseau cu desăvârșire, adică exact 15.000 de tone cât raportaseră ei. Adică lipsă în gestiune cu efecte deosebit de grave la termocentrale și pentru siguranța energetică. În loc să anunțe parchetul pentru acest jaf, cum ar fi fost normal, David i-a dispus lui Enescu să raporteze zilnic o producție mai mică decât realitatea că să încerce să recupereze prejudiciul, înainte să afle procurorii. Dar producția lunară nu mai au cum să o facă, așa că tot tara asta pierde că trebuie să importe energie…”, mai precizează sursele.

,,Este exclus”
Contactat telefonic, directorul Sucursalei Miniere, Constantin David, a respins categoric acuzațiile, spunând că ministerul nu a dispus nicio verificare: ,,Stocurile există, sunt cele declarate, în gestiunea fiecărui conducător de unitate. Nici nu se pune problema de așa ceva. Nu știu de vreo verificare de la minister. Stocurile sunt înregistrate în contabilitate, nu avem sesizări în acest sens. Nu cred, poate e vreo greșeală, Dar este exclus să fie vorba despre așa ceva, mai ales din zona Motru. Sunt în evidența fiecărei unități”, a spus acesta.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here