Încep să se vadă consecințele închiderii capacităților de energie pe cărbune

8253

Dintr-un raport de audit al Curții de Conturi reiese că s-a pierdut independența energetică, în contextual în care au fost închise capacități importante de energie și nicio investiție nu a fost implementată în locul lor.
Potrivit Focus Energetic, raportul arată că țara noastră şi-a atins obiectivul privind ponderea energiei produse din surse regenerabile (SRE) în consumul final brut de energie, depăşind la acest indicator media ţărilor Uniunii Europene, însă a înregistrat acest rezultat pe fondul diminuării masive a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune şi hidrocarburi, nu ca urmare a creşterii semnificative a puterii instalate în capacităţi din surse hidroenergetice, eoliene şi solare.
”Practic, Curtea de Conturi atestă ceea ce Focus Energetic atenționează de ani de zile: s-au închis o mulțime de capacități de producție, dar fără a fi înlocuite de altceva! Ceea ce a dus România în postura de importator net de energie. Face excepție anul 2023 când, din cauza încetinirii economice, consumul de energie a scăzut vizibil, chiar și sub cel din anul 2020 (când, din cauza lockdown-ului, timp de 2 luni, s-a stat acasă, nu s-a muncit). În aceste condiții, România a redevenit exportator net de energie în acest an. Dar, odată cu reluarea avansului economic, România nu va mai putea să-și acopere consumul intern de energie!”, mai arată publicația de profil.
M.C.H.

2 COMENTARII

  1. Asta a fost gândirea suplinitorului de fizică ales de peste 6 milioane de simpatizanți. Acum se pot bucura în masă că avem cel mai mare preț din Europa la energie.

  2. Criminalii economici și slugile corporațiilor străine sunt de 34 de ani la butoane si au reușit prin trădarea lor sa dărâme o industrie fără egal în sud estul Europei. Acum vor să ne ia și curentul! Rezultatul: 6 milioane de români plecați în pribegie prin toate tarile Europei. Cu energia electrica din import firmele romanesti vor fi din ce în ce mai puțin competitive, iar investițiile străine vor scădea!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here