În data de 27 octombrie 2023, a avut loc manifestarea culturală „Brâncuși – esența lucrurilor”, dedicată aniversării a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Aceasta a fost organizată de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Institutul Cultural Român, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Filiala Târgu Jiu a UAP.
În dimineața zilei respective, în jurul Mesei Tăcerii și în apropierea locului unde s-a dat lupta de la Podul Jiului, s-au strâns oficialități și demnitari din Târgu Jiu, cadre militare, preoți, reprezentanți ai ICR și ai instituțiilor de cultură locale, artiști, studenți, elevi, cetățeni ai orașului. Ca un fapt inedit, la ceremonie au participat și urmași ai unor mari brâncușiologi români: Andrei Paleolog – fiul lui Tretie Paleolog și nepotul lui V.G. Paleolog, primul biograf și prieten bun al lui Brâncuși – și Mihai Petrișor, fiul Soranei Georgescu-Gorjan și nepotul realizatorului tehnic al Coloanei fără Sfârșit, inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan. Domnul Petrișor a dat dovadă de o mare generozitate și a donat Centrului Brâncuși întreaga arhivă Gorjan, cea a mamei sale și a bunicului său, de-o inestimabilă valoare.
În cuvântul de deschidere, Sorin Buliga a subliniat importanța luptei de la Podul Jiului, din 16/27 octombrie 1916 și a prezentat modul de realizare și semnificația operelor care alcătuiesc Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Pe platoul din jurul operei brâncușiene au fost expuse pe șevalete imagini din Târgu Jiul de altădată, din arhiva domnului Ion Țîrlea.
A urmat apoi procesiunea anuală, devenită deja tradiție (începând cu 2013), în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, cu traseul: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Coloana fără Sfârșit.
După amiaza, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, au avut loc mai multe evenimente. Primul a fost lansarea și prezentarea cărții „Istoricul Ansamblului Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” (autori: dr. Sorin Lory Buliga, Adina Andrițoiu). Prezentarea a fost realizată de Sorin Buliga, inclusiv pe baza imaginilor din lucrarea respectivă. Adina Andrițoiu a subliniat, mai ales, rolul Ligii Femeilor Gorjene și a președintei acesteia, Arethia Tătărescu, în edificarea ansamblului.
În cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Național „Constantin Brâncuși” și a Bursei „Constantin Brâncuși” pentru activitatea artistică a anului 2022, au luat cuvântul doamna Ioana Apostolescu (director al departamentului de comunicare al ICR) și artiștii vizuali Adrian Bândea (managerul Centrului Brâncuși) și Vasile Fuiorea (președintele Filialei Târgu Jiu a UAP). Bursa „Constantin Brâncuși” a fost acordată (de către Centrul Brâncuși) artistului vizual Felix Aftene, iar Premiul Național „Constantin Brâncuși” i-a fost decernat (de către ICR) artistului vizual Liviu Mocan.
Muzeul de istorie al orașului a găzduit și expoziția de sculptură „Pomul Vieții” a artistului vizual Dinu Câmpeanu (curator – Vasile Fuiorea). La vernisaj, istoricul de artă Luiza Barcan a prezentat această expoziție cvasi-retrospectivă, cu o temă recurentă în sculptura lui Dinu Câmpeanu: Pomul Vieții, străvechi motiv tradițional, prezent și încărcat cu semnificații în spiritualitatea creștin-răsăriteană. Artistul bucureștean a expus mai multe dintre lucrările sale și, de asemenea, fotografii cu unele lucrări monumentale, realizate de el în numeroasele tabere de creație, din țară și din străinătate.
În aceeași seară, la Galeriille de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, a avut loc vernisajul expoziției „Reconnaissance”, a artistei vizuale timișorene Suzana Fântânariu (curator – Adrian Bândea). Aceasta relevă parcursul ei creator și, totodată (prin unele particularități ale demersului său artistic), legătura spirituală cu opera marelui sculptor. De altfel, Suzana Fântânariu prezintă experiența sa artistică drept omagiu adus creației brâncușiene.
„Brâncuși – esența lucrurilor” se înscrie ca un succes real în seria manifestărilor omagiale dedicate părintelui sculpturii moderne, alături de evenimentele cultural-artistice din februarie, martie și august ale anului în curs.
Sorin Buliga