La 17 noiembrie, România a serbat Ziua Educației Juridice

1078

În județul Gorj, Asociația Arca Lex din Târgu-Jiu, încă din anul 2019, desfășoară activități de educație juridică în instituții de învățământ preuniversitar din județul Gorj, plecând de la premisa că elevii au nevoie de un minim de cunoștințe de acest gen.

În acest an, 2023, Asociația Arca Lex implementează proiectul „Elevul și Legea”, cofinanțat de Consiliul Județean Gorj. Proiectul se derulează în școli și licee din județul Gorj, în baza parteneriatelor încheiate între Asociație și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, precum și cu instituțiile de învățământ beneficiare. În cadrul activităților, elevii învață principiile statului de drept, ce este legea, ce este o faptă penală, ce înseamnă autoapărarea și limitele ei, faptele antisociale frecvent întâlnite în mediul școlar și responsabilitatea penală a minorilor.
În cadrul acestui proiectul sunt organizate ateliere în care elevii de ciclu gimnazial și liceal, pe baza cunoștințelor asimilate, simulează participarea la procesul de inițiere, adoptare și punere în aplicare a unei legi menite să le ofere o școală mai sigură. Pentru elevii din ciclul primar, sunt organizate expoziții tematice cu planșe foto ce prezintă faptele antisociale cele mai des întâlnite în mediul școlar, răspunderea penală a minorilor și măsurile sancționatorii aplicabile acestora. Până în prezent proiectul a fost implementat la Școlile Gimnaziale „Alexandru Ștefulescu” și „Sfântul Nicolae” (Târgu-Jiu), Sâmbotin (Schela).
Importanța educației juridice este conștientizată din ce în ce mai mult, inclusiv de organizații din afara sistemului de învățământ. Spre exemplu, Clubul Sportiv Karate Kyokushinkai din Târgu-Jiu și Filiala Târgu Jiu „Ecaterina Teodoroiu” a Organizației Naționale „Cercetașii României” au resimțit nevoia implementării proiectului în rândul membrilor și voluntarilor.
Făcând un scurt bilanț al activităților desfășurate în cele 3 luni de când proiectul se află în derulare rezultă că au fost realizate seminarii și ateliere pentru 11 clase din cele 4 școli, precum și pentru membrii organizațiilor neguvernamentale, beneficiari direcți fiind 370 de elevi. Toți elevii au primit materiale promoționale constând în pixuri, notes-uri și/sau calendare de birou personalizate cu elemente circumscrise tematicii proiectului. Beneficiari ai expoziției tematice au fost peste 2500 de elevi ai unităților școlare menționate, imaginile fiind expuse în incintele școlilor, în spații deschise.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, Asociația Arca Lex va derula activități similare la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” și Liceul Tehnologic nr. 2 Târgu-Jiu, iar lista rămâne deschisă pentru toate instituțiile de învățământ gimnazial și liceal interesate, precum și pentru cluburile sportive și organizațiile de tineret din județul Gorj.
Ion-Viorel Vîlceanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here