Închiderea a trei mine din Gorj, încă o afacere oranj

382

miner-mina-galerieLa începutul acestei luni, societatea bucureşteană Coversmin, aflată în administrarea Ministerului Economiei, la care lucrează pe postul de jurist şi soţia pedelistului Marcel Hoară, a pus la bătaie peste 424 de miliarde de lei vechi, pentru efectuarea unor lucrări de ecologizare şi închidere mine la trei astfel de unităţi din Gorj.

Este vorba despre Mina Albeni II, de Mina Dragoteşti-Mătăsari şi de Mina Timişeni. Lucrările în cauză sunt însă, potrivit liderului de sindicat al FNM, Constantin Creţan, uşor de realizat, banii urmând să intre, în opinia sa, în visteria unor firme “de casă” care aşteaptă aceşti bani ai Ministerului Economiei, gestionaţi însă prin societatea Conversmin.

Numai pentru lucrările de închiderea şi ecologizarea minei Albeni II, Societatea Conversmin SA pune la bătaie 4.553.811 de lei, adică peste 45 de miliarde de lei vechi, lucrările urmând să dureze 13 luni. De asemenea, societatea Conversmin se dovedeşte largă de mână şi când este vorba despre lucrările de ecologizare şi închidere a Minei Dragoteşti-Mătăsari unde se discută despre o sumă incredibil de mare, adică 36,693,548 de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă peste 366 de miliarde de lei vechi. Procedurile de adjudecare ale contractului vor începe în februarie, lucrările urmând în acest caz să se deruleze pe parcursul a 26 de luni.

Pentru închiderea Minei Timişeni se mai scot însă din “punga” Conversmin alţi 1.209.677, adică peste 12 miliarde. Per total, 424 de miliarde de lei vechi sunt puşi la bătaie pentru aceste lucrări care, în opinia lui Creţan, reprezintă bani de luat uşor pentru firmele de casă ale PD-L.

La căpuşat de bani publici

“Deja au venit primele sume pentru închiderea de mine. Vorbim însă despre lucrări făcute la câte o singură gură de mină, având dimensiunea de cinci pe cinci. Practic, pentru aceşti bani, ei doar scot ce este în subteran de un an de zile, deşi mare lucru nu mai este, pun câţiva pomi în jurul minei, şi gata încasează banii. Să nu uităm că miliardele sunt date de o firmă de-a lor, Conservmin, unde este angajată soţia lui Hoară”, a declarat sindicalistul Creţan. Cert este că aceste mine sunt deja închise, aici mai lucrând doar personalul de pază.

Conversmin SA este considerată de presa centrală o firmă care căpuşează bani publici prin afaceri miniere, de pe urma acesteia având avantaje câteva firme din Gorj care au luat banii prin negociere directă.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here