Zeci de pacienți cu AVC, salvați cu ajutorul trombolizei. Gorjul, pe primul loc în Oltenia!

1122

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu se situează pe primul loc în Oltenia în ceea ce privește numărul de pacienți cu accident vascular cerebral care au fost trombolizați. Unii dintre aceştia au recuperat integral deficitul neurologic. O femeie de 31 de ani, mamă a doi copii, este cea mai tânără pacientă ce a fost supusă trombolizei. Dar pentru a putea beneficia de această procedură care dizolvă cheagurile de sânge, pacientul trebuie să ajungă la spital în cel mult patru ore și jumătate de la debutul simptomelor.

„Cu un număr de 47 de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic acut care au fost trombolizați în perioada ianuarie-septembrie 2023, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu se situează pe primul loc în Oltenia, iar la nivel național ne situăm înaintea unor centre universitare precum Craiova sau Arad. Trebuie precizat că tromboliza nu este o procedură lipsită de riscuri, dar raportul beneficiu-risc este net în favoare beneficiului”, spun reprezentanții unității medicale.
În plus, timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este scurt, sub media națională. Astfel, unitatea medicală gorjeană se situează pe locul 10 din totalul de 46 de spitale din România care desfășoară programul de tromboliză, fiind știut faptul că în cazul accidentelor vasculare cerebrale, cu cât se acționează mai repede, cu atât cresc șansele de reușită.

UAVCA, la Neurologie
Cel mai tânăr pacient cu AVC care a beneficiat de tromboliză este o femeie de 31 de ani, iar cel mai în vârstă a avut 92 de ani.
„Sunt mulțumită de rezultatele obținute în primele nouă luni ale anului 2023 în cadrul Programului de tromboliză pe care îl coordonez, dar sunt convinsă că pe viitor vom obține rezultate încă și mai bune, mai ales că până la sfârșitul anului sperăm să inaugurăm Unitatea de accidente vasculare cerebrale acute (UAVCA) în cadrul Secției de Neurologie, fapt ce ne va optimiza munca. În plus, la momentul actual, avem atuul unei echipe de neurologi tineri, profesioniști și ambițioși care luptă pentru progres medical și pentru binele pacienților! Sperăm ca imediat după ce vom începe activitatea propriu-zisă în UAVCA să reușim, cu ajutorul colegilor medici de familie și al mass-mediei, să popularizăm informațiile legate de această procedură, astfel încât pacienții cu accident vascular să ajungă la noi în timp util, în fereastra de tromboliză”, a spus dr. Cristina Căliman, medic primar neurologie, coordonator al Programului de tromboliză în cadrul SJU Târgu Jiu.

Beneficiile trombolizei
Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei și în absenţa contraindicaţiilor.
Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, iar în urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele sau cu sechele minime. Datorită trombolizei se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne ale AVC-ului.
Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, iar anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here