Șeful APM Gorj: Nu au fost relocați urși în acest an

1428

În județul Gorj trăiesc până la 300 de urși, sunt două fonduri de vânătoare ale statului și aproximativ zece fonduri de vânătoare private. Solicitările către asociațiile private și de stat, de relocare a animalelor sălbatice, se fac de către gărzile forestiere.

După cum precizează autoritățile în domeniu, pe lângă cei aproximativ 300 de urși, șapte au mai fost aduși din Prahova, făcându-se încercări pentru a fi relocate asemenea exemplare și din Brașov. Din spusele autorităților, s-au refuzat relocări în acest an, atacurile acestor animale sălbatice fiind extrem de numeroase față de anii trecuți. Oamenii și-au pierdut mare parte din efectivele de vite, oi și păsări, rămânând și cu mari stricăciuni în gospodării.
Deși atacurile urșilor în zeci de gospodării din județ au fost numeroase, iar în spațiul public se vorbește de foarte mulți urși relocați, directorul Agenției de Protecție a Mediului, Nicolae Giorgi, susține că, în acest an, nu a mai fost adus de prin alte zone niciun exemplar în județ. ,,Anul ăsta nu au fost relocați, iar anul trecut au fost șapte. Prin Garda Forestieră se fac asemenea relocări, Agenția doar îi înregistrează. Anul trecut, o asociație de fond cinegetic, de la noi, a acceptat, fiind relocați șapte urși din Prahova. Anul acesta s-au primit solicitări din partea Gărzii Forestiere Brașov, la fondul cinegetic Padeș, Tismana, dar nu s-au acceptat. Cele mai multe pagube făcute de urși au fost în zona de deal Rânca”, a mai spus directorul Giorgi.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here