Departamentul de Investiţii al Complexului Energetic (CE) Turceni, creat anul acesta de către directorul economic al unităţii Ionel Manţog, s-a transformat în ultimele luni în ,,program” de protecţie a martorilor. Asta deoarece în acest departament lucrează, culmea, chiar persoane care au legătură directă cu dosarul de corupţie al lui Dumitru Cristea, fostul manager al CE Turceni, fiind chiar martori în procesul acestuia.
Ilar este însă că tocmai Cristea este şeful acestui Departament de Investiţii, el fiind de fapt unul dintre principalii inculpaţi din dosarul ,,buldotanc”, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conducerea CE Turceni, tolerează însă acest lucru, chiar dacă relaţiile corecte de subordonare dintre martorii, salariaţi ai Departamentului Investiţii, şi inculpatul Cristea sunt puse sub semnul întrebării.
Departamentul de Investiţii al Complexului Energetic (CE) Turceni, dat ,,pe sub mână”, la începutul acestui an, de către directorul economic al unităţii, Ionel Manţog, inculpatului Dumitru Cristea, colcăie de salariaţii protejaţi ai noului şef. Şi asta deoarece Cristea, trimis în judecată în dosarul ,,buldotanc”, instalat şef al Departamentului Investiţii, din subordinea pedelistului Manţog, are drept salariaţi aici numeroase persoane care au legătură cu dosarul său de corupţie.
Patru dintre aceştia sunt martori în proces, şi au avut legături directe cu investiţia penală care l-a băgat pe Cristea în arest, în noiembrie 2008.
Deşi această situaţie nu este normală, oamenii îşi văd în continuare de treabă, gestionând la fel ca şi inculpatul Cristea banii investiţiilor Complexului Energetic Turceni.
Martori apropiaţi inculpatului
Una dintre salariatele martore în procesul ,,buldotanc” este chiar fosta şefă a Biroului de Investiţii, de pe vremea când Cristea era director general al CE Turceni, Aurelia Pătraşcu. Aceasta deşi acum nu mai are vreo funcţie de conducere în noul Departament de Investiţii, este subordonata lui Cristea şi martoră în procesul acestuia. Femeia a avut şi ea legătură cu utilajul care a stat la baza actualului dosar de corupţie a lui Dumitru Cristea.
Într-o situaţie similară se află şi Dumitru Ciortan, care în 2008 făcea parte din comisia de recepţie a buldotancului ,,penal” la CE Turceni. Ciortan este subordonat acum al lui Cristea în noul Departament de Investiţii, are funcţia de tehnician, şi este şi el martor în procesul de corupţie.
Nicoleta Berceanu este a treia persoană din subordinea şefului Cristea care are legătură cu dosarul de la Înalta Curte. Femeia este tehnician în Departamentul de Investiţii şi martor în proces. Ea a avut în 2008 legătură directă cu actele prin care s-a aprobat achiziţionarea buldotancului, susţin surse din unitate.
Nicolae Ruşeţ este economist al Departamentului de Investiţii, tot în subordinea lui Cristea şi evident martor în procesul de corupţie al şefului său.
Toţi patru au scăpat ca prin minune de toate rundele de disponibilizări din cadrul CE Turceni. Mai are rost să ne întrebăm de ce?
Conducerea CE Turceni nu vede
Deşi aceste nereguli se petrec chiar sub nasul directorului general al CE Turceni, Octavian Graure, managerul pare că nu vede şi nu aude nimic. Nici directorul economic al unităţii, Ionel Manţog, nu iese din tipar, deşi departamentul lui Cristea se află în directa sa subordonare. Mai mult, Manţog pare că l-ar ascunde pe Cristea de ochii lumii, acesta nefigurând în organigrama CE Turceni, afişată pe site-ul unităţii, ca şi cum Dumitru Cristea nici nu ar avea o astfel de funcţie în complex. Semnătura lui Cristea îl trădează însă, şeful Departamentului Investiţii semnând însă, ferit sau nu, pe actele oficiale al unităţii.
Anamaria Stoica
Dosarul “buldotanc”, reluat pe 22 septembrie
În momentul în care l-au trimis pe Dumitru Cristea în judecată, procurori DNA au stabilit că, în cursul anului 2007, acesta a dat dispoziţii personalului din subordine pentru a întocmi documente necesare în vederea achiziţionării, recepţionării şi plăţii unui utilaj terasier pe şenile multifuncţional, numit şi buldotanc, semnând documentaţia de achiziţie realizată cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice. Ulterior, s-a constatat că utilajul este uzat şi inutilizabil. Prejudiciul produs în dauna SC Complexul Energetic Turceni SA este estimat a fi de peste 800.000 lei. Din afacere, au avut de câştigat două societăţi comerciale Voron Trans SRL Mediaş şi Tutto Mobili SRL Târgu-Jiu. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi are un nou termen pe data de 22 septembrie.