Final pentru proiectul național de control al poluării cu nitrați din surse agricole! Patru platforme comunale, realizate la nivelul județului Gorj

669

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat marți, 10 octombrie, finalizarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN). Acest proiect este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nitrati din surse agricole.

Prin proiectul implementat la nivel de țară, pentru fermierii din județul Gorj s-a reușit amenajarea unui număr de patru platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd. Acestea au fost create pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale din localitățile Peștișani, Țânțăreni, Turburea și Bălești. Finanțarea amenajării platformelor comunale s-a făcut din fonduri ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sprijin pentru crescătorii de animale
Platformele comunale realizate în ultimii ani în Gorj deservesc micii crescători de animale din zonele unde sunt amplasate, asigurând colectarea şi managementul gunoiului de grajd în comunele respective. Pe lângă impactul în reducerea poluării cu nitraţi a apelor subterane şi de suprafaţă, aceste investiţii au fost o formă de sprijin direct pentru fermieri, ajutându-i pe aceştia în respectarea cerinţelor Directivei Nitraţi, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale prin APIA şi AFIR. Conform estimărilor efectuate de specialiștii din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiţii este de cca. 48.200 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de circa 36.200 tone. Proiectul CIPN a fost finanțat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială, și s-a derulat în două faze de finanțare: prima fază a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017, finanțând un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd; finanțarea adițională a proiectului a fost alocată până în decembrie 2023. ,,Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți este unul dintre cele mai vechi proiecte nu doar la nivel național, ci și la nivel global, având o implementare de peste 20 de ani. Faptul că a continuat să funcționeze este o dovadă că a avut rezultate și că a răspuns la nevoi reale ale societății. Prin implementarea acestui proiect, România a dovedit capacitatea de a folosi sursele de finanțare externe disponibile în scopul onorării obligațiilor de stat membru al Uniunii Europene și față de cetățenii săi”, a declarat ministrul Mircea Fechet. Totodată, la conferința de închidere a acestui proiect, Adriana Petcu, secretar de stat pentru ape în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a subliniat faptul că proiectul a avut intervenții ambițioase, alocând circa 70% din fonduri pentru lucrări de construcții și echipamentele necesare gestionării gunoiului de grajd la nivel local: ,,Consolidarea relațiilor contractuale cu primăriile beneficiare de platforme prin introducerea de indicatori de performanță cu privire la gradul de umplere, dezvoltarea unui manual de utilizare a platformelor și asigurarea instruirii personalului primăriilor, imediat după finalizarea lucrărilor, a reprezentat un pachet de acțiuni care a condus la eficientizarea utilizării acestora și care asigură sustenabilitatea investițiilor”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.