Acoperămăntul Maicii Domnului, prima mare sărbătoare a lunii octombrie

1318

La început de octombrie, în miez de toamnă, cănd pomii și vița de vie la porunca Lui Dumnezeu, își aduc rodul lor, o nouă sfăntă sărbătoare bucură inima și sufletele credincioșilor gorjeni: este vorba de Sărbătoarea ,,Acoperămăntul Maicii Domnului”.

Originea sărbătorii
Cinstirea Sf. Acoperănănt al Maicii Domnului debutează în veacul al al V-lea cănd Acoperămăntul (maforionul), Brăul și Cămașa (tunica) Preacuratei și Preasfintei Fecioare Maria ajung în capitala Imperiului bizantin.
După tradiție, Acoperămăntul și Brăul Maicii Domnului au fost descoperite în mormăntul Sfintei Fecioare din grădina Ghetsimani, atunci cănd i s-a deschis mormăntul pentru Sfăntul Apostol Toma, care întărziase la momentul Adormirii Preacuratei și Preasfintei Fecioare Maria. Mai tărziu, împăratul Leon așează Acoperămăntul împreună cu Tunica Maicii Domnului într-un paracli special din cadrul Bisericii Preasfintei Maria din Vlaherne (Panaghia Valherniotissa). Cu toate că uneori Acoperămăntul a fost confundat cu Brăul Maicii Domnului, ele sunt în realitate dou»ă lucruri diferite; brăul era un obiect vestimentar care a apărut din motive practice, pentru a încinge hainele lungi și largi, în timp ce Acoperămăntul, folosit încă de primii creștini și apoi de bizantini, era destinat acoperirii capului, iar Acoperămăntul Maicii Domnului apare împodobit cu trei stele, simbol al pururea fecioriei Maicii Domnului: înainte, în timpul și după Nașterea Fiului Lui Dumnezeu.

Semnificația acestei mari sărbători
Sărbătoarea Sf. Acoperamănt cinstește în mod deosebit arătarea Preasfintei Fecioare Maria, petrecută în secolul al X-lea, în Biserica din Vlaherne. Aici, în timpul slujbei și a rugăciunilor ce se săvărșeau pe timp de noapte, pe la ora 4. Maica Domnul a fost văzută de credincioșii adunați în biserică, de frica unei invazii barbare. Prezeți la această slujbă din Biserică, Sfăntul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său Epifanie, au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toata lumea, pe Preasfănta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stănd în văzduh și rugăndu-se, strălucind cu lumină și acoperind pe popor cu cinstitul ei omofor, înconjurată de oști cerești și de multimi de sfinți, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; din care doi erau mai aleși, Sfăntul Ioan Înaintemergătorul și Evanghelistul sfănt Ioan; iar cele cu umilință graiuri ale rugăciunii ei către iubitul său Fiu și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: Împărate ceresc, primește pe tot omul cel ce Te slăvește pe Tine și cheamă în tot locul preasfănt numele Tău; și unde se face pomenirea numelul meu, acel loc îl sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le toate rugăciunile și făgăduințele și izbăvește-i din toate nevoile și răutățile”.

Hram la Sfănta Mănăstire STRĂMBA-JIU din județul Gorj
În județul de la poalele munților Parăng avem o mănăstire care duminică, 1 octombrie 2023, va îmbrăca haine alese de sărbătoare, este vorba de Sfănta Mănăstirea Strămba-Jiu, aici fiind sărbătorit hramul ,,Acoperămăntul Maicii Domnului” la micul paraclis al mănăstirii. În mijlocul obști de maici, va poposi un ierarh al bisericii noastre care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvărși slujba arhierească a Sfintei Liturghii.
În tradiția greacă minunea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne a fost sărbătorită mai mult de către călugării din Sfăntul Munte Athos. Cu timpul, a căpătat forma unei sărbători, devenind foarte cinstită în lumea slavă, cele mai vechi izvoare ale Acoperamăntului Maicii Domnului datănd din secolul al XII-lea. În picturile unor mănăstiri din țara noastră, precum Sucevița, Horezu, Polovragi și Govora găsim reprezentat Acoperăntul Maicii Domnului; la fel în pronaosul Bisericii ,,Sfăntul Nicolae și Sfăntul apostol Andrei” din municipiul TĂRGU-JIU, chiar și în zilele noastre.
Să cinstim și noi așa cum se cuvine această mare sărbătoare cu cruce roșie Acoperămăntul Maicii Domnului, participănd la slujba Sfintei Liturghii duminică, 1 octombrie a.c., oprindu-ne de la lucrul în zi de sărbătoare și de la tot păcatul, citind Acatistul Sf. Acoperămănt, ajutănd pe cei bolnavi, pe cei săraci și pe toți cei în nevoi și împlinind astfel voia Lui Dumnezeu. Amin!
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here