Weekend-ul viitor, la Novaci, va avea loc ediția a IV-a a Festivalului Tocanului!

5956

Primăria Novaci face în această perioadă o serie de pregătiri pentru cea de-a patra ediție a Festivalului Tocanului, ce va avea loc în data de 8 octombrie. Turiștii din întreaga țară sunt așteptați la finele săptămânii viitoare în zona submontană a județului Gorj să deguste bunătățile locale.

Festivalului Tocanului de la Novaci se dorește a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce privește pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum „tocanul de oaie”. Festivalul Tocanului este unul dintre puținele festivaluri din România cu atestat OSIM. La această manifestare, publicul va putea asista la prepararea vestitului tocan ciobănesc, iar mai multe familii de ciobani își vor etala măiestria culinară. De asemenea, lucrările meșterilor populari invitați la festival vor putea fi admirate de cei prezenți. ,,Cu această ocazie comunitatea novăceană promovează produsul gastronomic local Tocan de Novaci, promovează vechile familii de păstori novăceni, care au transmis peste veacuri obiceiurile, cântecele și dansurile locului. Vă așteptăm alături de noi, novăcenii, să ne cunoașteți istoria și tradițiile!”, au transmis reprezentanții Primăriei orașului Novaci.
,,Dacă doriți să cunoașteți în direct o comunitate asupra căreia păstoritul și migrația ardelenilor spre Regat și-a pus puternic amprenta, veniți în zilele de 7 și 8 octombrie la Novaci! Obiceiurile și tradițiile noastre, păstrate cu sfințenie sute de ani, produsele gastronomice locale, portul popular, muzica, dansul, meștesugurile sunt doar câteva dintre motivele pentru care invitația noastră ar putea fi onorată. Festivalul Tocanului nu este o sărbătoare obișnuită, cu iz politic, nu este un simplu spectacol, ci este o sărbătoare în cadrul căreia produsul gastronomic local, marcă OSIM, Tocan de Novaci, este REGE, deoarece prin simplitatea sa nelipsită de secrete, este pregătit de ciobani autentici, stăpâni de turme, doar din Novaci, pentru că, probabil, este printre rarele festivaluri care promovează familia tradițională a păstorului român. La festival, în fața publicului, este o mândrie pentru novăceni să se reîntâlnească an de an cu urmașii celor mai vestite familii de ciobani din istoria localității, familii onorate cu respectul cuvenit. În timp ce se prepară tocanul din carne de oaie, publicul poate asista la obiceiurile locului aduse în scenă de peste 100 de copii și tineri novăceni îmbrăcati în minunatul nostru costum popular cusut cu negru pe alb, elegant, sobru, purtat cu plăcere de fiecare localnic. Duminică, pe scena festivalului urcă doar novăcenii și invitații lor, din zone folclorice cunoscute ciobanilor din procesul transhumanței. (…) Sâmbătă seara, se organizează o seară ciobăncească dedicată novăcenilor de pretutindeni. Muzica populară, jocul popular, veselia și TOCANUL, udat cu o tărie, vor marca bucuria revederii. Amfitrionii petrecerilor din cele două zile vor fi tinerii membri ai Ansamblului Folcloric ,,Nedeia”, copiii înscriși la Școala de dans popular ,,Nedeia”, Grupul Vocal ,,Nedeia” și Grupul de Suflători ,,Ion Lianu”. Vor veni la Novaci tineri artiști renumiți prin prestațiile lor artistice, soliști renumiți în folclorul românesc și bineînțeles Ansamblul Profesionist ,,Doina Gorjului”, coordonat tot de un novăcean. În cadrul festivalului se organizează un târg al meșterilor populari, vor fi prezenti producătorii locali uniți sub sigla ,,Masa producătorului” și punctele gastronomice locale. Nu vor fi prezenți la Novaci, duminică 8 octombrie 2023, comercianții de produse industriale, obișnuiti ai târgului săptămânal. Nu va fi târg de vechituri. Vom avea o duminică din an doar cu produse autohtone”, a precizat prof. Elena Basarabă, coordonator artistic al festivalului și director al Casei de Cultură Novaci.
Festivalul Tocanului, ediția 2023, va avea aceeași locație, adică Zona Pieței din Novaci.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here