Agricultura pe înțelesul tuturor – Bolile tomatelor

1234

Tomatele au și un mare număr de boli. Dintre acestea cele mai dăunătoare sunt:
1 – AlternariozaAlternaria porri – atacă chiar și răsadul pe care apar pete brune, care pe plantele din câmp se extind, se unesc formând un guler la baza tulpinii. Pe fructe apar la început pete mici care cresc, se adâncesc și se înnegresc, mai ales în jurul codiței. Fructele mici se înnegresc, usucă și cad. Pe fructele mari petele sunt circulare, negre și adâncite. Tratamentul se face preventiv sau la apariție cu: Alcupral – 0,5%, Zeamă bordeleză – 0,75%, Bravo – 1,5 – 2,0 l/ha, Euparen – 0,15%, Folpan – 0,25%, Konker – 1,25 l / ha, Labilite – 0,2%, Mancozeb – 2,0 kg / ha, Melody – 0,3%, Novozir – 0,2%, Poliram – 0,2%, Ridomil – 3,5 kg / ha, Systhane – 0,2%, Sancozeb – 2 kg/ha sau Tripomol – 0,2%.
2 – AntracnozaColletotrichum cocodes – debutează cu pete galben-verzui pe frunze care apoi devin roz. Uneori ele pot apărea și pe tulpini iar pe fructe acestea sunt mici, galbene și apoi devin brun-cenușii, adâncite, umede și moi iar ulterior devin negre și se acoperă cu mucegai roz-portocaliu. Tratamentul constă în: Aliette – 0,4%, Alcupral – 0,5%, Acrobat – 2 kg/ha, Bavistin – 0,1%, Zeamă bordeleză – 0,75%, Bravo – 2 l/ha, Captan – 0,2%, Captadin – 0,2%, Cobox – 0,3%, Dithane – 2,5 kg/ha, Euparen – 0,15%, Folpan – 0,2%, Funguran – 0,4%, Melody – 0,3%, Merpan – 0,2%, Novozir – 0,2%, Ortocid – 0,3%, Oxicupral – 0,5%, Polyram – 0,2%, Ridomil – 0,25%, Shavit – 0,2%, Turdacupral – 5 kg/ha, Vondozeb – 2,5 kg/ha, Ziram – 2,5 kg/ha, Quadris 0,75 l /ha și altele.
3 – Cancerul bacterian, ofilirea bacterianăClavibacter michiganense – atacă vasele conducătoare provocând ofilirea plantelor. Pe cotiledoanele răsadurilor apar pete mici, circulare, decolorate, cu centrul verde. Aceste pete pot apărea și pe frunze și fructe iar pe tulpini uneori se observă traseul vaselor necrozate. Pe fructe apar mai întâi pete albe care apoi devin brune cu aureolă albă sau galbenă iar în zona pedunculului apar pete mari, brune cu margini de culoare închisă. Tratamentul constă în: Cobox – 0,5%, Cuprofix – 0,5%, Dithane – 0,2%, Systhane – 0,25%, Vondozeb – 0,2%.
4 – FăinareaLeveilula taurica – este favorizată de irigarea pe brazde. Pe fața frunzelor apar pete cu multe colțuri, galben-deschis iar pe dos au culoare cenușie. Frunzele atacate se usucă și cad provocând desfrunzirea plantelor. Pe fructe apare o pâslă alb-cenușie iar fructele nu mai cresc, se usucă și cad. Tratamentul constă în: Bayleton – 0,25%, Karathane – 0,1%, Metoben – 0,15%, Rubigan – 0,03%, Tilt – 0,02% și Topsin – 0,1%.
5 – FuzariozaFusarium oxysporum – constă în uscarea frunzelor începând de la baza plantei până în vârf ca urmare a distrugerii vaselor conducătoare. La umiditate excesivă pe plante apare o pâslă albicioasă. Tratamentul constă în: Metoben – 0,15%, Topsin – 0,1%.
6 – ManaPhytophtora infestans – favorizată de temperatură și precipitații atacă toate organele plantei. Pe frunze apar pete decolorate, gălbui, fără contur precis iar pe dosul frunzelor în dreptul acestora apare un puf albicios. Porțiunile atacate se necrozează și frunza se usucă în întregime. Pe tulpini și pețioluri apar pete brune, alungite iar pe fructe pete mari brun-măslinii, mai ales în zona codiței. Fructele puternic atacate cad și se acoperă cu un mucegai puternic. Tratamentul este identic cu cel al alternariozei.
7 – Pătarea albă, septoriozaSeptoria lycopersici – atacă frunzele și lăstarii, mai rar tulpinile și fructele, prin pete mici brun-cenușii cu marginile mai închise la culoare care apoi se extind și centrul devine albicios cu puncte negre pe fața opusă a frunzei. Cu timpul fructele se usucă. Tratamentul constă în: Antracol – 2,5 kg/ha, Bravo – 0,4%, Bavistin – 0,05%, Captadin – 0,2%, Captan – 0,2%, Cobox – 0,3%, Dithane – 0,2%, Goldazin – 0,05%, Folpan – 0,2%, Kasumin – 0,15%, Merpan – 0,2%, Poliram – 0,2%, Shavit – 0,2%, Vondozeb – 0,2%.
8 – Pătarea cafenieFulvia fulva – atacă mai ales în sere și solarii, plantele bine dezvoltate. Pe frunze apar pe partea superioară pete galbene care devin brun-roșiatice iar pe dos în dreptul lor apare puf mai întâi maroniu apoi violaceu. Recolta se diminuează. Tratamentul este identic cu cel de la pătarea albă.
9 – Pătarea frunzelor, bășicarea fructelorXanthomonas vesicatoria – care se recunoaște prin apariția pe frunze, tulpini și apoi pe fructe a unor pete mici, rotunde sau de formă neregulată galben-verzui sau albicioase mărginite de un contur translucid. Mai întâi frunzele și lăstarii atacați se ofilesc, îngălbenesc pe margini, se răsucesc și apoi se usucă. Ulterior apar pete mai mari, zemoase, verde închis, care cresc, se usucă, se brunifică și crapă. Această boală afectează cantitativ și calitativ fructele. Combaterea se face prin tratamente la încheierea rândurilor, repetate apoi la 7 – 10 zile cu: Alcupral – 0,5 %, Zeamă bordeleză – 0,75%, Dithane – 0,2%, Mancozeb Forte – 0,25%, Systhane Z – 0,25%, Vondozeb – 0,2% și altele.
10 – Pătarea pustularăPseudomonas seringae – are simptome asemănătoare cu ale pătării frunzelor dar atacul pe fructe se manifestă prin pustule mici, punctiforme, proeminente și lucioase. Tratamentul este identic cu cel anterior.

Zadarnic numeri zilele, dacă anilor le pierzi socoteala. – Ion VELICAN

11 – Putregaiul cenușiuBotrytinia fuckeliana – acoperă treptat planta cu mucegai cenușiu. Pe tulpini, frunze și fructe sub pete țesuturile putrezesc. Pe fructe petele zemoase apar la codiță și apoi se extind pe tot fructul și pe ele apare mucegai cenușiu. Acesta se combate cu: Bravo – 2 l/ha, Calidan – 0,15%, Konker – 0,125 %, Labilite – 0,2%, Mancozeb – 2 kg/ha, Onefugan – 0,35%, Rovral – 0,05 %, Sumilex – 0,05%, Teldor – 1 l/ha, Trichodex – 2 kg/ha.
12 – Putregaiul rădăcinii, tulpinii și frunzelorPhytophthora parasitica – atacă toată planta dar se observă cel mai bine pe fructele verzi pe care apar pete mari ce se brunifică. Cu timpul acestea devin moi, zemoase și se acoperă cu mucegai brun-închis. Tratamentul este identic cu cel de la putregaiul cenușiu.
13 – RizoctoniozaRizoctonia solani – este preluată de pe sol prin ploaie sau irigare prin aspersiune. Pe fructele verzi aflate în contact cu solul sau pe partea de jos a acestora apar pete rotunde, brune-închis mărginite de inele concentrice mai deschise la culoare care ulterior devin brune. Aici epiderma crapă. Boala se manifestă și pe tulpini și rădăcini. Tratamentul constă în: Folpan – 0,2% pe răsad, Rovral – 5 kg /1 kg sămânță.

Mai sunt și alte boli ale tomatelor, dar mai puțin păgubitoare sau specifice altor regiuni geografice ale țării. Este foarte important să se respecte mai întâi rotația culturilor și igiena culturală și să se aplice măsurile preventive, spre a evita contaminarea fructelor cu produse toxice, a nu crește costurile sau a nu diminua recoltele.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022
– vol. 4 – Zootehnie – ediția 2023

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar:
Cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.