Cele mai frecvente boli care îi afectează pe bărbați

2108

Deși bărbații au, în general, tendința de a ignora unele probleme de sănătate și de a merge la medic mai rar decât o fac femeile, totuși, ei se confruntă cu numeroase tipuri de afecțiuni medico-chirurgicale.

Vom expune în cele ce urmează cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le pot avea bărbații și câteva din metodele prin care acestea ar putea fi prevenite.

Afecțiuni cardiovasculare

Statistic vorbind, bolile cardiovasculare sunt mai frecvente în rândul bărbaților. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă astfel este acela că bărbații sunt mai predispuși la anumiți factori de risc pentru bolile cardiovasculare: hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, consumul de alcool și fumatul. Bărbații pot, de asemenea, să aibă o dietă neechilibrată comparativ cu femeile, ceea ce poate contribui la riscul apariției de boli cardiovasculare.

Menținerea sănătății inimii se realizează prin adoptarea unui stil de viață sănătos: o alimentație echilibrată, practicarea exercițiilor fizice în mod regulat și evitarea consumului excesiv de alcool și a fumatului. Importante sunt și prezentarea la controalele medicale de rutină și respectarea tratamentului recomandat de către medic.

Boli hepatice

Bolile hepatice pot afecta atât bărbații, cât și femeile, în mod egal. Însă, anumite tipuri de afecțiuni ale ficatului sunt mai frecvente la un anumit sex. De exemplu, ciroza hepatică, o afecțiune gravă a ficatului care duce la creșterea în dimensiuni a acestuia și la modificări ale țesutului hepatic, este mai frecventă la bărbați decât la femei. Aceasta se poate datora faptului că bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boli ale ficatului cauzate de consumul excesiv de alcool și de infectarea cu virusul hepatitei C.

Alte boli hepatice care pot afecta bărbații includ:

  • hepatita A – o infecție virală a ficatului care poate fi prevenită prin vaccinare;
  • hepatita B – provocată de infecția cu virusul hepatitic B; această formă de hepatită poate fi, la rândul sau, prevenită prin vaccinare și poate fi tratată medicamentos;
  • hepatita C – se transmite prin sânge și poate evolua către ciroză hepatică, dacă nu este tratată;
  • steatoza hepatică – se poate dezvolta atunci când ficatul conține o cantitate mare de grăsime. Poate fi cauzată de obezitate sau diabet zaharat și poate conduce la boli mai grave ale ficatului, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Este important să vă adresați medicului daca suspectați ca suferiți de o boală hepatică sau dacă prezentați factori de risc pentru a dezvolta o boală a ficatului, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau infecția cu unul sau mai multe virusuri hepatitice. Cu tratament adecvat, multe dintre aceste afecțiuni pot fi gestionate sau tratate.

Afecțiuni ale prostatei și ale aparatului reproducător

Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin care se află sub vezica urinară și înconjoară uretra (canalul prin care se elimină urina). Există mai multe afecțiuni care vizează prostata:

  • prostatita – inflamație a prostatei care poate cauza durere în zona hipogastrică, dificultate la urinare și disconfort în timpul actului sexual;
  • hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) – reprezintă o creștere în dimensiune a prostatei, care poate cauza probleme la urinare: dificultatea de a începe sau de a opri urinarea și nevoia frecventă de a urina;
  • cancerul de prostată – este o formă de cancer care se dezvoltă la nivelul prostatei și care poate provoca simptome precum dificultate la urinare, durere în timpul actului sexual și durere în zona hipogastrică sau la nivel lombar.

Pentru a monitoriza sănătatea prostatei este deosebit de importantă prezentarea la controalele de rutină. În cazul în care apar simptome sau suspiciuni cu privire la o afecțiune a prostatei, este indicată consultarea medicului pentru o evaluare a stării de sănătate și, dacă este cazul, pentru prescrierea unui tratament adecvat.

De asemenea, există și alte afecțiuni care pot afecta aparatul reproducător al bărbaților, inclusiv:

  • disfuncția erectilă – dificultatea de a obține sau menține o erecție suficientă pentru a avea un act sexual satisfăcător. Cauzele pot include anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, ori factori emoționali, cum ar fi stresul sau anxietatea;
  • infertilitatea – termenul de infertilitate se referă la dificultatea de a concepe un copil. Cauzele pot include probleme cu spermatozoizii, precum cantitatea scăzută sau calitatea redusă, ori probleme cu testiculele, cum ar fi o afecțiunea numită varicocel – dilatarea venelor care drenează sângele de la nivelul testiculului către circulația sistemică;
  • cancerul testicular – apare relativ rar, dar este a doua cea mai frecventă forma de cancer la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani. Simptomele cancerului testicular pot include: durere sau disconfort în testicul sau în zona inghinală, creșterea în dimensiune a scrotului, modificări ale aspectului sau ale dimensiunii testiculelor.

Forme de cancer la care sunt predispuși bărbații

Există mai multe tipuri de cancer care sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Acestea includ:

  • cancerul de prostată;
  • cancerul pulmonar – este forma de cancer care ocupă primul loc ca incidență în rândul bărbaților, fumatul fiind principalul factor de risc pentru acest tip de neoplasm;
  • cancerul colorectal – este o afecțiune care se dezvoltă atunci când celulele canceroase se formează în mucoasa colonului sau a rectului. Semnele și simptomele cancerului colorectal pot include scaune mai dese sau mai rare decât de obicei, scaune care conțin sânge sau mucus, dureri abdominale puternice, oboseală pronunțată și pierderea inexplicabilă în greutate;
  • cancerul hepatic – poate fi cauzat de infecția cu virusul hepatitei B sau C sau de consumul excesiv de alcool.

Chiar dacă statistica îi încadrează pe bărbați ca fiind mai predispuși decât femeile la a dezvolta aceste afecțiuni, nu înseamnă că fiecare bărbat se află în pericol de a dezvolta bolile menționate mai sus. Starea de sănătate și predispoziția la a dezvolta anumite probleme de sănătate variază de la un bărbat la altul. Este importantă, însă, respectarea programărilor la controalele medicale preventive, alături de administrarea corespunzătoare a tratamentelor prescrise de către medic.

Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie -Cabinet Planificare familială-Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.