Festivalul „Memorial Liviu Dafinescu”, după Paște

1409

Festivalul jocului și portului popular gorjenesc pentru tineret „Memorial Liviu Dafinescu” a ajuns la a XX-a ediție. Peste 300 de membri ai ansamblurilor invitate din județele Dolj, Vâlcea, Mehedinți și Gorj sunt așteptați la acest eveniment care se va organiza după Sărbătorile Pascale.

Festivalul este organizat în perioada 21-22 aprilie 2023 de către Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Târgu-Jiu, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși” și Asociația Culturală „Liviu Dafinescu”. Având în vedere necesitatea perpetuării și valorificării scenice a bogatelor și frumoaselor noastre tradiții în domeniul portului și jocului popular, organizatorii își propun să revitalizeze și să permanentizeze această activitate artistică la nivelul copiilor și adolescenților.
În plus, festivalul are în vedere omagierea unei personalități de excepție a artei populare scenice gorjene, regretatul profesor Liviu Dafinescu, fost director și coregraf al prestigiosului Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Festivalul este deschis formațiilor de dansuri populare (mixte, fete și/sau băieți) de la nivelul școlilor generale și liceelor, al cluburilor și palatelor copiilor și de la secțiile externe ale Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, precum și ale așezămintelor de cultură din județ. Sunt admise în concurs formații de copii (7-14 ani) și formații de adolescenți (14-19 ani).
„Festivalul se va desfășura după cum urmează: faza pe localitate (1-15 aprilie) în care se va face desemnarea formațiilor reprezentante ale respectivei localități (municipiu, orașe, comune), ținându-se seama de categoria de vârstă și de specificul dansului (mixt, dans de fete, dans bărbătesc); stabilirea formațiilor câștigătoare se face de către un juriu local, cu participarea unui reprezentant al juriului județean și faza finală (21-22 aprilie 2023) ce se desfășoară la Târgu-Jiu”, a anunțat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Parada portului popular
Publicul este așteptat timp de două zile în centrul municipiului Târgu Jiu pentru a vedea unele din cele mai frumoase dansuri și obiceiuri populare din Oltenia.
Deschiderea festivalului are loc vineri, 21 aprilie 2023, în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu, cu un spectacol susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Sâmbătă, 22 aprilie 2023, începând cu ora 10.00, din Piața Prefecturii din Târgu-Jiu va porni o paradă a portului popular la care participă toate ansamblurile folclorice prezente în festival. Evenimentul va continua în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu cu prezentarea fiecărui ansamblu.
Trofeele vor fi asigurate de către Asociația Culturală „Liviu Dafinescu”.
Organizatorii au invitat trei formații de dansuri populare din afara județului Gorj: Ansamblul Folcloric „Dor” din Băbeni (Vâlcea), Ansamblul Folcloric „Liliac de la Ponoare” din Ponoarele (Mehedinți) și Ansamblul Folcloric „Ion Şerban“ din comuna Işalniţa, judeţul Dolj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here