Au câștigat în instanță sporul de 100% pentru munca suplimentară

4219

Mai mulți angajați ai OMV Petrom din Gorj au dat în judecată societatea, motivul fiind legat de neachitarea sporului de 100% pentru orele suplimentare lucrate. S-au înregistrat primele victorii la instanța de fond, dar compania a atacat cu apel sentințele date la Gorj.

Un angajat din comuna Dănciulești a cerut „obligarea pârâtei la plata contravalorii sporului de 100% pentru orele suplimentare lucrate în perioada decembrie 2018-noiembrie 2021 în cuantum de 8.940 lei și a sumei 780,54 lei reprezentând dobânda legală aferentă acestor sume”.
Salariatul a arătat că a desfăşurat activitate prin care a depăşit frecvent programul normal de lucru săptămânal. Cu toate acestea, nu ar fi beneficiat de timp liber corespunzător sau de contravaloarea sporului de 100% aferent orelor suplimentar lucrate.
„Lucrând în medie 20-30 ore suplimentare lunar, reclamantul a apreciat că era îndreptățit să primească pe lângă contravaloarea acestor ore şi sporul aferent din salariul de bază de 100% pentru orele suplimentare prestate peste durata normală a programului de lucru”, potrivit acțiunii deschise în instanță.

Petrom: A primit spor de tură
În schimb, OMV Petrom a susținut că reclamantul are un program specific de lucru, în regim de tură continuă de 12 ore/zi, pentru care beneficiază de un spor de tură de 15%.
„Modalitatea de lucru în „tură continuă” presupune lucrul în două sau trei schimburi care acoperă integral cele 24 de ore ale unei zile. Pentru salariații care lucrează în această organizare a timpului de lucru, dacă conform graficului de lucru, unele zile de sâmbătă şi duminică sunt zile normale de lucru, salarizarea acestora se face în regim normal”, a susținut angajatorul.

Expertiză contabilă grăitoare
Instanța a dispus efectuarea unei expertize contabile în acest caz. Gorjeanul a lucrat circa 400 de ore suplimentare, pentru care s-a acordat salariul tarifar mediu, nu însă şi sporul de 100% pentru munca suplimentară, prevăzut de art. 66 din contractele colective de muncă încheiate la nivelul unităţii.
Expertul a constatat că „timpul de muncă nu a fost organizat cu încadrarea în programul normal de muncă, pârâta stabilind în diagramele de lucru (grafice de lucru) un program de lucru fără încadrarea în numărul de ore prevăzut legal, respectiv fără să se asigure timp liber corespunzător repausurilor săptămânale şi sărbătorilor legale”.
Tribunalul Gorj a admis cererea angajatului și a obligat compania la plata către reclamant a sumei totale nete de 9.567 lei.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei totale nete de 9567 lei cuvenită reclamantului, ce reprezintă sporul pentru munca suplimentară aferent perioadei decembrie 2018 – noiembrie 2021, ce a fost actualizată cu indicele de inflație și dobânda penalizatoare calculate la data efectuării expertizei, sumă ce urmează a fi actualizată la data plății efective. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj”, a decis instanța la începutul lunii martie.
Și alți salariați au avut câștig de cauză. „Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei nete de 6.930 lei, reprezentând cuantumul net al sporului de 100% pentru 424 ore lucrate suplimentar de reclamant in perioada februarie 2019 – februarie 2022, sumă ce urmează a se actualiza cu indicele de inflaţie şi la care se va calcula dobânda legală aferentă, pentru perioada dedusă judecăţii, respectiv februarie 2019 – februarie 2022”, se arată în sentința instanței pe care OMV Petrom a atacat-o cu apel. Mai multe procese împotriva OMV Petrom sunt înregistrate pe rolul Tribunalului Gorj având ca obiect „drepturi bănești”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.