Motto: „Dezamăgirile sunt rezultatul unor așteptări sortite eșecului. Pentru a avea mai puține dezamăgiri, fie că trebuie să așteptăm mai puține de la alții, fie să cerem mai mult de la noi înșine.” – Kevin Ngo
De joia trecută încoace s-a răspândit vestea că mai marii de la Bruxelles au împărțit nu mai puțin de 56 milioane de euro ca drept despăgubiri/compensații pentru țările din Estul Europei, care au avut de suferit din pricina tranzitului cerealelor ucrainene, primite mai ales de România – prin țara noastră au pătruns 60% dintre cerealele Ucrainei, în special grâne – și Polonia fără taxe vamale, dar care i-au împiedicat pe fermierii acestor țări să-și exporte propriile cereale. Ba mai mult, cerealele din Ucraina nu corespundeau normelor Uniunii Europene și se vindeau la un preț de nimic, băgându-i în faliment inclusiv pe fermierii din România!
ROMÂNIA, CEI MAI PUȚINI BANI DREPT COMPENSAȚII DE LA UE! Una peste alta, s-a aflat că România va primi cei mai puțini bani pentru compensații. În vreme ce grânele din Ucraina nu doar că au tranzitat țara noastră, dar au și fost vândute în România la prețuri de mizerie. Ce-i drept, Uniunea Europeană nu a negociat cu fiecare stat în parte, ci a stabilit pentru fiecare țară din Estul Europei niște sume din pix!
Eurodeputatul pretinsului Partid Național Liberal și prim-vicepreședinte al partidului Dan Motreanu se bagă și el în treabă, deși fiind la Bruxelles am avea de la el pretenția ca măcar să fie bine informat. Totuși, Dan Motreanu confirmă suma de numai 10 milioane de euro stabilită să-i revină României drept compensație. El se referă la acordarea compensațiilor de către Uniunea Europeană pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina și că țara noastră va primi cea mai mică sumă. Motreanu citează, în acest sens, „primele informații” și dă vina pe Ministerul Agriculturii, condus de Partidul Social Democrat. Asta în vreme ce laudă demersurile sale și ale colegilor săi, fără a preciza care sunt acele demersuri. Dacă or fi fost!
DEZAMĂGIRILE LUI MOTREANU. „Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat(repet, nu a fost nicio negociere!, n.m. I.P.) acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informații, țara noastră va primi cea mai mică sumă de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro(deși este o țară pe jumătate din România, n.m.I.P.). Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina.
SPERANȚA MOARE ULTIMA. Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina.(…) Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutirea de taxe vamale. Nu există suficiente capacități de stocare în statele membre, iar cantitatea de cereale blocate în regiunile de graniță provoacă o concurență neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro.(…) În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca. România a ajutat și ajută poporul ucrainean geru încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, a mai adăugat europarlametarul Dan Motreanu.
ION PREDOȘANU
P.S. PETRE DAEA, ÎNTÂLNIRE CU COMISARUL EUROPEAN AL AGRICULTURII. Luni, adică astăzi, ministrul Agriculturii, ing. Petre Daea, se întâlnește la Bruxelles cu Comisarul pentru Agricultură al Comisiei Europene și deie bunul Dumnezeu ca rezultatele dialogului să fie pozitive, iar fermierii români să primească mai mulți bani! (Ion Predoșanu)