A mers cu 130 km/h și a scăpat de amendă. Motivul!

1797

Un şofer amendat și lăsat fără permis după ce a circulat cu 130 km/h, pe DN 66, pe un segment de drum cu restricție de viteză la 70 km/h, a învins poliţia în instanţă. Şoferul a obţinut anularea procesului-verbal de contravenție, dovedind că în imaginile surprinse de radar nu se vede clar numărul maşinii!

Sentința pronunțată recent de Judecătoria Târgu-Jiu nu este definitivă, dar ea arată negru pe alb motivele pentru care a fost anulată sancțiunea.
Șoferul aflat la volanul unui BMW a fost oprit de poliție, astă-vară, în localitatea Bumbești-Jiu. El a fost surprins de radar circulând cu 130 km/h.
„La data de 26.07.2022 ora 18:28, petentul a condus autoturismul marca BMW cu număr de înmatriculare (…) pe DN 66, la km 90+800M, cu viteza de 130 km/h, fiind astfel monitorizat de aparatul radar, pe un segment de drum cu restricție de viteză la 70 km/h”, potrivit informațiilor din dosar.
Șoferul a fost sancționat cu amendă în sumă de 1.305 lei și i-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Amendă contestată și anulată
Bărbatul a contestat amenda în instanță. Acesta a solicitat instanței ca poliția să depună la dosar planșele foto radar, înregistrarea video, buletinul de verificare metrologică și atestatul operatorului radar. Inspectoratul de Poliţie Județean Gorj nu a formulat întâmpinare.
„Procesul verbal a fost întocmit pe loc, petentul semnând pentru comunicarea actului, cu mențiunea că nu are de formulat obiecțiuni. Prin plângerea contravențională de față, petentul a negat depășirea limitei de viteză pe tronsonul de drum menționat în actul sancționator, astfel încât instanța a procedat la vizionarea filmului realizat cu ajutorul aparatului radar, la care se face referire în procesul verbal contestat”, potrivit instanței.
Astfel, din imaginile filmate, se poate constata că un autoturism se deplasează cu viteza de 130 km/h în momentul monitorizării, însă nu este vizibil numărul de înmatriculare al autoturismului.
„Din conținutul materialului filmat, niciun aspect nu poate conduce la concluzia că autoturismul marca BMW cu număr de înmatriculare (…) este surprins circulând cu viteza de 130 km/h în localitate, pe un drum cu restricție de viteză la 70 km/h. Prin urmare, instanța apreciază că din probatoriul administrat în cauză, ce trebuia să consolideze forța probantă a actului sancționator, rezultă o stare de dubiu cu privire la realitatea celor consemnate ca stare de fapt în sarcina petentului, nefiind indicii clare să convingă instanța de judecată în sensul celor arătate”, a reținut judecătorul.
Iar pentru că „autoturismul filmat nu poate fi identificat ca fiind cel condus de către petent și menționat în procesul verbal de contravenție”, dubiul astfel constatat va avea ca efect admiterea plângerii contravenționale și anularea actului analizat ca netemeinic și nelegal, „reflectând astfel principiul de drept potrivit căruia dubiul profită făptuitorului – in dubio pro reo”, a motivat Judecătoria Târgu-Jiu.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
I.I.