Foto: Brâncuși, ”147 de ani de Infinit”: Fotografie și poezie la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu

1567

Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu, a fost gazda mai multor evenimente dedicate marelui sculptor, ieri, la împlinirea  a 147 de ani de la nașterea celui supranumit Titanul de la Hobița.

”Sunt 147 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși și 3 ani de existență a Muzeului Național „Constantin Brâncuși” au declarat reprezentații instituției.  Evenimentele organizate, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” , au cuprins ” Brâncuși inedit”, o prezentare de fotografii inedite cu Complexul Sculptural Constantin Brâncuși, în perioada regalistă. Fotografiile sunt din colecția lui Ion Târlea;  Recital cvartetul cameral „Accente” :  Ilie Cealîcu – vioara I, Georgiana Păducel – vioara a II-a, Ilie Cetean – violă, Ovidiu Vezure – violoncel.  „Confluențe Brâncuși – Ion D. Sârbu. Lansarea romanului „Adio, Europa”, prezintată de  Toma Velici, editorul și îngrijitorul lucrării. „Simboluri brâncușiene” , recital de poezie , versuri de Valeria Mahok, a mai făcut cunoscut instituția.

”În preajma capodoperei”

De asemenea, duminică, 19 februarie, Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a găzduit „În preajma capodoperei”, un album de fotografie semnat de  Ionel Scăunașu, artist fotograf și director adjunct al ziarului ”Gorjeanul” .

Este un omagiu adus, astfel, marelui sculptor care, așa cum a menționat Ionel Scăunașu, ”În 19 februarie 1876, la Hobiţa, Gorj, venea pe lume – cu o „anumită menire” – INFINITUL!” . Albumul este o ediție prefațată și îngrijită de Vasile Vasiescu, după o idee care îi aparține jurnalistului Narcis Daju.

2022, ”Anotimpul Tăcerilor” – Dubai și Târgu Jiu

De altfel, în urmă fix cu un an, Ionel Scăunașu semna o expoziție întitulată ”Anotimpul Tăcerilor”, vernisată tot la Muzeul Național ,,Constantin Brâncuși”. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări dedicate Zilei Naționale ,,Constantin Brâncuși”, care a debutat la muzeul din Târgu Jiu, cu proiectul muzical ,,Dezleganie”, susținut de Sergiu Corbu Boldor și închinat marelui sculptor. Expoziția ,,Anotimpul Tăcerilor” a adus pe simezele muzeului peste 60 de lucrări fotografice, care surprind operele ce compun Ansamblul Monumental ,,Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu, în cele 4 anotimpuri, la care autorul adaugă cel de-al V-lea anotimp: ,,Anotimpul Tăcerilor”, lucrări realizate pe parcursul mai multor ani. În același timp, acestea au fost expuse la Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai. În urmă cu un an, marcarea celor 146 de ani de la nașterea părintelui sculpturii universale s-a realizat prin  două proiecte:

* „Brâncuși -văzut în 145 de portrete” desfășurat în parteneriat cu Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.

* „Anotimpul tăcerilor” expoziția de fotografie semnată Ionel Scăunașu. Cele peste 60 de fotografii cu operele ce constituie Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Tg-Jiu s-au aflat, în același timp.la Dubai și pe simezele Muzeului Național Constantin Brâncuși

Dubai, 2022