Cutremurele din Gorj, o enigmă și pentru INFP! Specialiștii nu spun nimic despre stația permanentă GPS, montată în urmă cu 10 ani în Bâltișoara!

85622

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) are montată, la Bâltișoara – Runcu, o stație permanentă GPS de înaltă rezoluție, destinată monitorizării mișcărilor crustale, încă din 2013. Dispozitivul apare într-un tabel cu rețeaua permanentă, publicat pe pagina de internet a instituției. Niciun specialist INCDFP nu a făcut referire la datele transmise de acel dispozitiv, nici înainte și nici după primul cutremur din Gorj, din acest an. De altfel, în pozițiile publice ale INCDFP și rapoartele cu seismele din Gorj, din iulie anul trecut și de săptămâna trecută, nu sunt menționate date concrete cu activitatea seismică din zonă.

Un dispozitiv de monitorizare a mișcărilor crustale a fost montat, în 2013, în satul Bâltișoara, comuna Runcu de cei de la INCDFP, în contextul în care Oltenia era inclusă în zonele seismice din România, potrivit unui document oficial postat pe site-ul instituției.
,,Evenimentele de suprafață produse în România sunt generate în mai multe zone seismice cum ar fi: Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Sinaia, Oltenia…”.
Anul trecut, pe 16 iulie, la ora 10.39.21, a avut loc, în Gorj, la Stănești, un cutremur cu magnitudinea 4.0. În raportul oficial al INCDFP în care sunt redați parametrii evenimentului se menționa că acesta a fost localizat ,,în apropierea contactului dintre Depresiunea Getică și Orogenul Carpaților. (…) Tectonica regiunii este caracterizată de două sisteme de falii. (…) Activitatea seismică în această zonă este sporadică”. Cât de ,,sporadică” se putea observa pe o hartă prezentată în documentul citat, în care în zona de nord a Gorjului apar o mulțime de puncte roșii, care reprezintă ,,distribuția epicentrelor cutremurelor din zonă”.
Zilele trecute, după sutele de cutremure din Gorj, primarul comunei Schela, Gabriel Deteșan a declarat la Radio Accent că la Școala Generală din satul Arsuri a fost montat un sistem de supraveghere seismică, în urmă cu mai bine de un an, dar autoritățile nu știau de acest dispozitiv. Nu se știe cu exactitate dacă dispozitivul a fost montat înainte sau după cutremurul din luna iulie a anului trecut, însă informații de la această stație puteau fi transmise pe 13 sau 14 februarie, când în Gorj, la doar câteva zeci de kilometric de Schela au avut loc două cutremure, cu magnitudinea de 5.2 și 5.7.. Raportul celor două cutremure e la fel de lapidar și aproape identic cu cel întocmit cu un an în urmă. Culmea este că pentru niciunul din cele două cutremure de săptămâna trecută, și nici pentru cel din iulie 2022, nu sunt menționate date primare de la stația montată în urmă cu 10 ani la Bâltișoara.
În urmă cu două zile INCDFP anunța că a montat alte trei staţii seismice şi cinci GPS în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, ,,în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea”. Trebuie spus doar că utilizatorii telefoanelor cu sistem de operare Android pot primi o alertă de cutremur de la Google, cu câteva secunde înainte de producerea seismului. Sursa este Serviciul american de prospecțiuni geologice (USGS) care furnizează informații în timp real despre seismele care au avut loc în lume. ,,Specialiștii” INCDFP nu pot oferi mai multe amănunte despre seisme nici după producerea acestora și în condițiile în care au montate sisteme de monitorizare în mai multe zone din țară.
Claudiu Matei

14 COMENTARII

  1. Vad ca nu se spune dimic ca falia tectonica de pe Jiu este pe directia Craiova – Caracal. Chiar atât de frica ne este să-i acuzam pe cei care își testează dispozitive ultra secrete la Deveselu? Am ajuns un popor de sclavi fără coloana vertebrala asa cum zice Nicolae Covaci.

  2. Brusc au devenit românii si seismologi… Statiile gps au cu totul alt scop decât ‘prevestirea’ cutremurelor, nici măcar nu le pot masura. Cat despre aplicații de alerta… Ca nu e Institutul capabil… Aplicațiile alea care dau alerte… De unde au datele? Vai… De la INFP!

  3. De la o medie de peste 50 de cutremure pe zi incepand de pe 14 am observat o scadere a lor incepand de ieri. Pe 19 au fost doar 13 cutremure in Gorj si unu in Braila. Se pune intrebarea daca se vor opri definitiv si ne putem relua viata in mod normal sau trebuie sa ne asteptam la o acumulare pt un cutremur mai mare ?

  4. O dovadă a cât de incapabili și indiferenți sunt, este și faptul că INFP-ul nu are o aplicație de alertă de cutremur. Trebuie să ne instalăm aplicațiile altora, care chiar sunt bune și dau alerta mai repede decât postează INFP pe propria lor pagina web.
    „Cutremurător” de trist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here