Șoferi gorjeni chemați în instanță pentru amenzile primite în Austria

7452

Zeci de șoferi gorjeni care au încălcat legislația rutieră în străinătate sunt chemaţi în instanţele de judecată pentru că nu şi-au plătit amenzile. Astfel de solicitări venite din partea autorităţilor străine sunt aproape întotdeauna admise de către instanţele de judecată din Gorj. Și nu sunt puține!

Astfel, un șofer din Crasna e bun de plată 90 de euro, după ce a călcat accelerația peste limita regulamentară pe o autostradă din Austria.
Pentru că nu a plătit la timp, gorjeanul s-a trezit chemat în instanţă, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Novaci. „În fapt, la data de 06.02.2022, ora 23.47, la Stadtgemeinde Volkermarkt, A2, km 279, 102, Haimburg, Sudautobahn, Fahrtrichtung:Klagenfurt, ca șofer al vehiculului cu nr de înmatriculare (…) a depășit limita legală de viteză cu 28 km/h”, au transmis autoritățile austriece, cererea fiind aprobată de instanță.
În aceeași situație se află și un șofer din Motru care a fost prins, în august 2019, conducând cu viteză mai mare decât cea legală pe o stradă din Austria. Pentru că a depăşit viteza cu 29 de km/h, bărbatul a fost sancţionat cu 95 de euro de către autorităţile austriece.
Un alt șofer, din Bumbești-Pițic, are de plătit 130 de euro printr-o decizie definitivă a instanţei din Austria. Omul a fost înregistrat de radar, în data de 13.01.2022, ora 23.01, conducând cu o viteză mai mare cu 24 de km/h decât cea legală pe autostrada A2, ce leagă capitala Viena de granița cu Italia.
„Recunoaşte decizia pronunţată de Bezirkshauptmannschaft Hartberg-Furstenfeld la data de 30.03.2022, definitivă la data 01.06.2022, prin care intimatul a fost obligat la plata unei sancțiuni pecuniare în cuantum de 130 euro. În temeiul art. 300 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 modificată şi republicată dispune schimbarea sumei de 130 euro în moneda statului de executare la cursul valutar de la data pronunţării hotărârii, stabilind suma de 637,30 lei”, a decis Judecătoria Novaci.
Practic, autoritățile din România sunt obligate să recunoască și să execute o amendă rutieră primită de un român pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
De la sfârşitul anului 2014, a intrat în vigoare o reglementare UE prin care şoferii cu amenzi vor intra într-o bază de date, ei putând să fie opriţi apoi oricând pentru amenzi neplătite.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here