Educaţia…şi Lecţia de viaţă! – Interviu cu domnul Inginer informatician, Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul Gorj şi al Ziarului «GORJEANUL», fost ministru secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor – ,,Eu am un crez al meu: ultimul care trebuie satisfăcut este investitorul! Atunci, te uiţi şi vezi ceea ce ai făcut bine sau mai puţin bine. Să ne uităm la partea plină a paharului”!

2163

-V.G. Domnule director, n-am dialogat de mai multă vreme şi parcă mi-era dor de un interviu! Şi, chiar dacă îmi spuneaţi anterior că pe oameni îi mai determină şi vărsta, ca să se manifeste vizibil, pe dumneavoastră, la începutul anului 2023, vă regăsesc plin de dinamism şi de preocupări interesante!
-B.V.I. Da, plin de dinamism, pentru că vin la treabă, ca să nu stau acasă, fără muncă!
-V.G. Ar fi multe de spus despre muncă în societatea românească de astăzi!
-B.V.I. Ştiţi cum e munca, te însufleţeşte, că dacă tot vii la treabă, devii activ, ca să duci la bun sfârşit ceea ce faci.
-V.G. Cum vă regăsiţi în vremurile acestea frământate?
-B.V.I. În ultimii ani sunt din ce în ce mai conectat la foarte multe proiecte pe care le coordonez şi le supraveghez, pentru că am un angajament la aceste proiecte, până în decembrie 2023 şi apoi să vedem ce va mai fi şi în 2024, aşa că nu am timp de stat degeaba.

,,Am făcut politică adevărată, atunci când am avut o funcţie politică importantă”

-V.G. Mai «cochetaţi» cu politica?
-B.V.I. Nu am «cochetat», ci, am făcut politică adevărată, atunci când am avut o funcţie politică importantă.
-V.G. Nu cred că aţi «divorţat» iremediabil de această «slăbiciune», pentru că marele filosof grec, Aristotel, spunea că cea mai interesantă este politica celor care spun că nu fac politică!
-B.V.I. Sunt anumite lucruri de care nu poţi să «divorţezi», ca să folosesc termenul dumneavoastră dar, nu mai activez la modul vizibil, ca să spun aşa.
-V.G. Dar, prin ceea ce faceţi, cred că sunteţi un om vizibil şi, în același timp, discret.
-B.V.I. Sunt foarte prins în proiectele pe care le manageriez, pentru că am destul de multe proiecte în care m-am implicat şi care se adresează arealului Olteniei, deci, sunt implementate în cele cinci judeţe ale Olteniei,
-V.G. Sunteţi mulţumit de modul cum se derulează aceste proiecte?
-B.V.I. Doresc mult ca aceste proiecte să fie bine apreciate şi asumate de către finanţatori, de către investitori, pentru că e vorba despre fonduri europene şi trebuie să mă implic în aceste lucruri care ţin de anumite direcţii de dezvoltare în viitor.
-V.G. Repet întrebarea, sunteţi mulţumit de modul cum decurg aceste proiecte?
-B.V.I. Da, pentru că aceste proiecte realizate, îţi aduc şi satisfacţie şi pentru că ele se materializează în diferite obiective concrete.
-V.G. Aveţi sentimentul unei împliniri profesionale şi mai ales al unei împliniri ca om?
-B.V.I. Am sentimentul că sunt util, un aspect pe care, din păcate, nu prea îl mai întâlnim în politică, în ultimul timp.
-V.G. Faceţi ce faceţi şi tot la politică vă e gândul, dar sensul politicii pe care îl avea în vedere acelaşi Aristotel, adică, a fi un om al cetăţii, mi se pare adecvat unui om ca dumneavoastră!
-B.V.I. Deci, a fi un om necesar şi folositor cetăţii este o datorie cetăţenească.
-V.G. Eu cred că aveţi senzaţia că sunteţi un om necesar prin tot ceea ce faceţi şi mai ales prin modul în care gândiţi multe lucruri din ziua de astăzi.
-B.V.I. Acolo unde ai senzaţia că nu eşti necesar, nu are rost să te duci.
-V.G. Sunteţi atât e necesar încât conduceţi şi Ziarul «Gorjeanul», pe un drum care îl face atractiv şi interesant în rândul gorjenilor, aşa că…
-B.V.I. Vrând-nevrând, trebuie să fac şi acest lucru, pentru că trebuie să fiu activ, aşa cum spuneam, să dăm informaţii şi comentarii interesante gorjenilor.
-V.G. Aveţi un criteriu esenţial pentru a fi luat în consideraţie?
-B.V.I. Da, avem abonaţi şi acesta mi se pare că este «barometrul» ziarului nostru, faptul că este solicitat şi citit în tot judeţul Gorj!
-V.G. Deci, aveţi o satisfacţie prin care vă afirmaţi în viaţa publică, aşa este?
-B.V.I. Cred că satisfacţia şi bucuria noastră priveşte şi faptul că, an de an, avem cititori care rămân fideli ziarului, în jur de 1.300 – 1.500 de abonaţi, din rândul tuturor categoriilor sociale.

,,Am fost şi sunt întotdeauna pentru evocarea marilor personalităţi ale Gorjului”!

-V.G. Să ştiţi că la o manifestare legată de festivitatea dezvelirii bustului Învăţătorului Ion Popescu, de la Bărbăteşti, din această toamnă, oamenii au fost încântaţi de faptul că manifestarea va fi evocată în paginile Ziarului «Gorjeanul», chiar şi fostul meu coleg de liceu, Ion Longin Popescu, care este redactor la «Formula A.S.» şi doctorul Cornel Munteanu, i-am simţit pe deplin satisfăcuţi că ziarul de suflet al gorjenilor nu îi uită niciodată, deoarece, prin intermediul «Gorjeanului» devine vizibilă şi auzită pledoaria domnului doctor Cornel Munteanu ca Spitalului din Târgu-Jiu să i se dea numele marelui şi prestigiosului medic, om politic şi adevărat «tezaur» al bogăţiei spirituale a Gorjului, dr. Nicolae Hasnaş!
-B.V.I. Am fost şi sunt întotdeauna pentru evocarea marilor personalităţi ale Gorjului, aşa cum sunt un promotor al ideilor patriotismului şi chiar al spiritului de solidaritate, de pildă, cu Ucraina şi cu poporul acestei ţări
-V.G. E un spirit de solidaritate pe care nu îl manifestăm numai noi, românii!
-B.V.I. Evident, pentru că toată lumea civilizată manifestă o astfel de solidaritate, ca să arătăm prin ceea ce trece acest popor, cu copii fără părinţi, cu mulţi refugiaţi!
-V.G. Cum îl regăsiţi pe omul gorjean de astăzi, ca trăitor în aceste vremuri cu atâtea crize, cu atâta sărăcie şi cu atâta frică de ziua de mâine?
-B.V.I. Nu prea mai am contacte directe cu oamenii pentru a discuta astfel de probleme, ca să-mi dau seama şi mai bine, pentru a vă da un răspuns adecvat. Cred că sunt probleme acute legate de creşterea preţurilor la produsele de strictă utilitate, la alimente, la combustibil. Parcă totul a fost ca la o comandă de la un for mondial şi ne-am trezit deodată că toate au scăpat de sub control şi nu se mai poate interveni pentru a remedia situaţia creată! Mai ales pentru persoanele în vârstă, problemele sunt dramatice!
-V.G. Ce trebuie făcut, domnule ministru?
-B.V.I. Pentru copiii fără posiblităţi materiale o să fie mai greu şi îmi dau seama că trebuie făcut ceva din partea guvernanţilor, la «coşul zilnic» al familiilor nevoiaşe. Am ajuns chiar la o criză a forţei de muncă pe care aş numi-o «cu calificare», prin trauma unor persoane cu expertiză în activitate.
-V.G. Pentru anul recent încheiat, care consideraţi că este bilanţul activităţii dumneavoastră şi al instituţiilor pe care le conduceţi?
-B.V.I. A mers bine şi pot vorbi despre un bilanţ excepţional. Aş mai vrea să adaug faptul că nu a fost nici un an în care să mergem mai puţin bine decât în anul precedent, pentru că mă ocup de această activitate de aproape 40 de ani.
-V.G. Deci, un bilanţ pozitiv al activităţii dumneavoastră şi al companiilor pe care le conduceţi!
-B.V.I. Da, desigur, pentru că nu am avut niciodată stagnare sau regres.
-V.G. Acesta este rezultatul unui management performant?
-B.V.I. Nu neapărat performant, ci, mai degrabă echilibrat, adică, un management de bun simţ, care să echilibreze lucrurile, cu oportunităţi, în primul rând pentru oamenii care desfăşoară activitatea la noi, ca şi pentru beneficiari, pentru furnizorii de utilităţi.
-V.G. Aveţi un crez mai deosebit în activitatea managerială?
-B.V.I. Eu am un crez al meu: ultimul care trebuie satisfăcut este investitorul! Dacă totul s-a achitat, atunci te uiţi şi vezi ceea ce ai făcut bine sau mai puţin bine! E bine să ne uităm la partea plină a paharului.
-V.G. Care sunt priorităţile dumnevoastră în anul care abia a început?
-B.V.I. Avem proiecte pe care le continuăm în relaţionarea cu benefiaciarii noştri şi vreau să le mulţumesc partenerilor care sunt şi care vor veni în continuare. Aceştia cred în noi, pentru că avem parteneri de 15-20 de ani de zile.
-V.G. Apropiindu-ne de finalul dialogului nostru, îmi exprim speranţa că ne vom mai întâlni la un viitor interviu, poate chiar la mai multe, pentru că aveţi întotdeauna ceva important de spus pentru gorjeni, pentru toţi cei care vă cunosc şi vă respectă!
-B.V.I. Eu vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi şi scrieţi pentru «Gorjeanul», pentru noi, pentru firma noastră! Dumneavoastră sunteţi un om deosebit, un om de excepţie, de aceea, vă mulţumim şi vă dorim LA MULŢI ANI!
-V.G. Domnule Director şi domnule ministru, multă sănătate pentru dumneavoastră şi pentru toţi cei dragi! LA MULŢI ANI!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

  1. Sunteți un om corect, așa se pare! Din păcate, ziarul pe care-l patronați e sub nivelul unei prese decente și echidistante! Se apropie din ce in ce mai mult de presa de scandal, in special din cauza celei care s-a cocoțat pe scaunul de redactor-sef! Numărând comentariile și aprecierile nu ajungi la 10.
    Puțină curațenie n-ar strica, poate redevine ziarul ce-a fost cândva: ziar de referință pentru Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.