Motto: „Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni și, prin urmare, nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit.” – Ion Heliade Rădulescu
Am ezitat nițel în alegerea motto-ului, deși îl amintesc și pe aforismul lui Mihai Eminescu: „Școala va fi școală atunci când omul este om și statul stat.”
M-am gândit că pentru astăzi, când sărbătorim prima și cea mai importantă sărbătoare religioasă a începutului de an 2023, înscrisă în calendarul creștin ortodox drept Botezul Domnului sau Boboteaza, adică Dumnezeiasca Arătare, ar fi mai bine să ofer cititorilor măsurile și recomandările oferite într-o conferință de presă comună de ministrul Sănătății și ministrul Educației, mai ales că deciziile celor doi demnitari veneau să lămurească situația școlilor din România, în urma analizei celor trei săptămâni consecutive cu rate înalte ale epidemiei de gripă.
Ca gazdă, ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila a prezentat situația, după care a anunțșat unele măsuri și, mai ales, recomandări pentru întrega societate, dar în primul rând în privința școlilor pe care, oricum, nu avea de gând să le închidă.
Domnia sa a precizat că vârful sezonului gripal va fi cam pe la finalul lunii ianuarie 2023, în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care cazurile mde gripă vor scădea, după cum a anunțat joi.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o expunere mai extinsă, asupra căreia vom reveni mai jos.
Toptuși, procesul educațional va reîncepe luni, 9 ianuarie, spunea ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul gripei. Ea a prezentat o serie de recomandări, printre care efectuarea triajelor epidemiologice și purtarea măștilor de protecție de către profesori și de elevi.
„În cazul în care copiii prezintă smptome respiratorii, recomandăm părinților consultarea medicilor de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, joi, ce înseamnă epidemia de gripă, respectiv o succesiune de 3 săptămâni epidemice.
Comparativ cu 5 sezoane anterioare anului 2020, deoarece sezoanele 2020-2021 și 2021-2022 au fost atipice pentru că au dus la o circulație mai scăzută a tulpinilor care produc, de obicei, viroze respiratorii în sezonul rece, numărul actual al cazurilor depășește cu 20% media multianuală.
„Vârful, de obicei, în cele 5 sezoane, era undeva în februarie. De data asta avem decembrie-ianuarie, aceasta înseamnă că sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câțiva ani”, a mai spus ministrul Rafila.
În ce privește rata de pozitivare, în ultima săptămână a anului trecut a fost de 37%.
„Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de regulă între 2 și 4 săptămâni.
Măsuri de protecție recomandate: – evitare a aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; – menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; – respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință; – consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare; – consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean(comuna Peștișani, de pildă, are un asemenea centru chiar în centrul localității de reședință a comunei, n.m. I.P.); – continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflata la risc: persoane cu vâțrsta peste 65 de ani, gravide, bolnavi cronici.
ION PREDOȘANU
P.S. Cât despre discuțiile dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal pentru schimbarea unor ministere, după ce în mai, probabil, liderul PSD, Marcel Ciolacu, va prelua funcția de prim-ministru al României, conform acordului semnat de partidele membre alke coaliției de guvernare, vom mai avea suficient timp să vorbim. (Ion Predoșanu)