- Doi liceeni teribiliști din Gorj au fost condamnați după ce au fost urmăriți în trafic de poliție. Adolescenții s-au ales cu măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 4 luni, sub coordonarea Serviciului de Probațiune Gorj.
Dornic de aventură, unul dintre tineri a furat mașina mamei sale și a plecat să dea o tură prin comună. Pe drum, s-a întâlnit cu un amic și au decis să facă o plimbare mai lungă. Distracția le-a fost stricată de polițiști.
„În data de 13.04.2021, în jurul orei 01.00, inculpatul minor, în vârstă de 16 ani şi 9 luni, a luat cheile autoturismului marca Volkswagen Polo, proprietatea numitei (…), mamă, fără acordul acesteia, lăsate în dormitorul locuinţei situate în judeţul Gorj. Apoi, inculpatul s-a urcat în vehiculul staţionat în dreptul imobilului familiei şi l-a condus pe drumurile publice din localitatea de domiciliu, pe o distanţă de circa 2 km, până în apropierea şcolii generale din această comună, unde s-a întâlnit cu inculpatul minor, în vârstă de 17 ani şi 3 luni”, potrivit instanței.
Pentru ca autoturismul să nu fie identificat în trafic, tânărul a lipit bandă adezivă neagră pe plăcuţele cu numerele de înmatriculare, după care l-a încredinţat prietenului său.
S-au plimbat câțiva zeci de kilometri până când, în jurul orei 02.00, agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Bălceşti – județul Vâlcea, care se găseau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe drumul judeţean 651A, le-au făcut semn să oprească, pentru un control de rutină.
Speriat, tânărul de la volan a accelerat şi a continuat să se deplaseze, cu luminile de întâlnire stinse, în direcţia oraşului Bălceşti. Poliţiștii au pornit imediat în urmărirea lor. După aproape 4 kilometri, adolescentul vitezoman a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat, lovind un podeţ. După producerea accidentului soldat numai cu pagube materiale, din autoturism au coborât cei doi tineri, care au fost imobilizaţi de către poliţiști.
Program de monitorizare
După două termene de judecată, înainte de Anul Nou, Judecătoria Bălcești a decis condamnarea celor doi tineri gorjeni. Instanţa a apreciat că luarea unei măsuri educative neprivative de libertate, respectiv a supravegherii pe o perioadă de 4 luni, „se înfăţişează nu numai ca o decizie justă şi echitabilă, ci şi oportună”.
Pe aceeaşi perioadă, în ideea „de a reduce vulnerabilitățile şi riscul de revenire la aceste practici reprobabile”, tinerii sunt obligați să se prezinte la datele fixate de Serviciul de Probaţiune Gorj, în cadrul programului de monitorizare conceput.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
I.I.