Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu vrea să atragă fonduri de peste 33 de milioane de lei pentru dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Proiectul ar urma să fie finanțat din fonduri europene, prin PNRR.
Peste 150 milioane de euro sunt alocați în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele publice. 25 de spitale pot beneficia de acești bani, proiectele depunându-se până la finalul lunii noiembrie.
În cadrul acestui apel, UAT Județul Gorj, în calitate de proprietar al infrastructurii și lider de parteneriat, împreună cu Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în calitate de partener, intenționează să depună spre finanțare proiectul „Dotarea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, în vederea dotării unității sanitare la nivelul standardelor internaționale, în scopul protejării pacienților și îmbunătățirii capacității laboratorului de analize medicale. „Investițiile propuse vor conduce, pe termen lung, la consolidarea sistemului de sănătate al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu și la reducerea impactului major de infecții asociate asistenței medicale”, se arată în proiect.
În acest sens, consilierii județeni se vor întruni miercuri, 23 noiembrie, în ședință extraordinară pentru a aproba valoarea totală a proiectului în cuantum de 33.373.023,43 lei (inclusiv TVA). Spitalul Județean ar urma să fie echipat, între altele, cu sisteme de filtrare și tratare aer HEPA – OZON, sisteme cu abur și dezinfectant pentru decontaminare și dezinfecție înaltă și rapidă – flux intermitent, aparate de curățare cu abur uscat, sistem automat de nebulizare, pentru dezinfecția suprafețelor pe cale aeriană cu ceață uscată, lămpi UV-C, cinci camere mobile pentru izolare pacienți cu risc infecțios sau sisteme digitale de măsurare a gradului de igienă.
Lista de achiziții este lungă și conține o serie de echipamente și materiale cerute de medicii spitalului.
Semnarea contractelor de finanțare se face în prima parte a anului 2023, iar data limită de implementare a proiectelor este 2 mai 2024. Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 6 milioane de euro fără TVA.
I.I.