A tăiat „din greșeală” fagul din pădurea vecinului. Condamnare!

6264

Un bărbat din comuna gorjeană Bustuchin s-a ales cu o condamnare de opt luni de închisoare pentru tăiere ilegală de material lemnos. Gorjeanul nu va ajunge în spatele gratiilor, executarea pedepsei fiind amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Fapta a fost comisă în urmă cu mai bine de patru ani. Bărbatul rămăsese fără lemne de foc, așa că s-a dus în pădure să taie un copac. Nu a ajuns pe terenul lui, ci al vecinului, tăind un fag nemarcat silvic.
Pădurarul a fost cel care a alertat poliția. În momentul în care a tăiat arborele, acesta a căzut pe gardul din blăni al vecinului.
„Inculpatul s-a deplasat singur în fondul forestier din vecinătatea locuinţei numitului (…) şi cu ajutorul unei drujbe a tăiat un arbore de esenţă fag ce nu prezenta marcă silvică, arbore pe care intenţiona să-l transporte la locuinţa sa, întrucât rămăsese fără lemne de foc. Suspectul a menţionat că a tăiat arborele crezând că se află pe proprietatea sa, însă ulterior a aflat că îi aparţinea numitului (…), terenul acestuia aflându-se la limita de hotar”, potrivit anchetatorilor.
Bărbatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, dar a precizat că a tăiat „din greșeală” arborele nemarcat, crezând că se află pe terenul său.
Instanța nu a ținut cont de acest aspect întrucât „deţinătorii de păduri proprietate privată şi persoanele juridice sau fizice care execută exploatarea masei lemnoase sunt obligate să recolteze numai arbori marcaţi de personalul silvic”.
Deși s-a înțeles cu proprietarul, a reparat gardul și a achitat valoarea prejudiciului, de circa 4.000 de lei, gorjeanul nu a scăpat de condamnare. Pentru că nu are antecedente penale, bărbatul s-a ales cu o pedeapsă ușoară.
Dacă timp de doi ani nu va comite o nouă infracțiune penală, gorjeanul, de meserie fasonator mecanic, va rămâne cu cazierul curat.
Sentința nu este definitivă, fiind pronunțată săptămâna trecută de Judecătoria Târgu Cărbunești.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here