În urmă realizării și prezentării CL Motru a raportului de audit încheiat recent la SC UATAA, ce a vizat perioada în care administrator a fost Dorel Drăghici, actualmente director general al uzinei, s-au constatat mai multe nereguli de factura penală. Cu această ocazie, consilierii au hotărât să înainteze acest raport organelor abilitate, pentru a verifica, și după caz pentru a stabili, abuzurile, prejudiciile și persoanele vinovate.
Mai exact, în acest raport, auditorul a stabilit că sunt probleme la capitolul angajați, chiar cu postul de jurist ocupat în 2020 de soția liderului PNL Motru, Dan Matei, cu sprijinul colegului de partid și director, Dorel Drăghici.
Cea mai mare problemă este că pe un post din organigramă, ce viza studii economice, a fost angajată soția liderului de partid – Matei, cu studii juridice pentru recuperarea creanțelor(datoriilor) de la asociațiile de proprietari. Și mai grav este că noua juristă nu a recuperat nimic din suma în cauză iar debitele consumatorilor către uzină, chiar au crescut.
O alta problemă constatată este achiziția unor echipamente, pompe, fără a respecta legislația în vigoare, alegerea firmei câștigătoare fiind făcută doar pe pile și primând prețul cel mai mare. Pompele astfel achiziționate s-au defectat la scurt timp, lăsând de Revelion orașul fără căldură timp de cinci zile.
Lignit fără să se respecte caietul de sarcini și obligațiile din contract!
O altă deficiență privește achiziția cărbunelui de la CEO pe un contract încheiat în 2020, nerespectându-se caietul de sarcini, mai exact s-au plătit sute de mii de lei, acesta fiind un alt prejudiciu acumulat de societate.
Promovările în uzină nu s-au realizat nici ele conform legii. Mai exact, acestea s-au făcut în baza unei dispoziții, nu prin concurs, pentru membrii de partid și pentru apropiați, încălcându-se grosolan legea.
Organigramele modificate aiurea!
Auditorul a constatat și că promovările au fost realizate fără să se respecte organigramele. De altfel organigramele nu s-au modificat conform legii și nici ștatele de funcții. Practic s-a schimbat conducerea și, fără o decizie, s-a stabilit un număr diferit de angajați în organigrama uzinei de agent termic din Motru. S-a constatat, de asemenea, că anumite angajări politice s-au făcut fără să se primească acceptul administratorului judiciar, uzina fiind în insolvență, ci doar cu acordul administratorului, în speță a lui Dorel Drăghici.
Tot Drăghici a inventat un post de director Tehnic-Economic care nu exista în organigrama, în care a plasat-o pe inginera Pârvulescu Ileana. În raportul de audit se subliniază că acest tip de poziție nu există în nomenclatorul de funcții. Foarte gravă este însă situația privind neachiziționarea a niciunui certificat de CO2 în 2020 și faptul că societatea a primit o amendă de 100 de euro per certificat, valoarea prejudiciului, în acest caz, a depășit suma de 27 de milioane de lei. Asta, în condițiile în care au existat bani în contul societății.
Alte probleme constatate au privit anumite lucrări la iazul de zgură pentru care s-au plătit sute de mii de lei pe lucrări neefectuate sau efectuate deficitar.
Actul de audit a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru care a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu și delapidare. Un act de audit similar se desfășoară acum la Direcția Publică Motru unde problemele sunt mult mai grave, pe timpul cât director general la această societate a fost Dan Matei, liderul PNL Motru, care, o dată destituit, a lăsat societatea într-un dezastru financiar mare, înregistrând o pierdere de aproximativ 700.000 de lei. Societatea este executată, în prezent, de către Aparegio pentru suma de 245.000 de lei și are reeșalonare la Finanțe pentru dări neachitate la timp (700.000 de lei). Societate are și multe alte restanțe la bugetul local, ANL, furnizori, operatori de salubrizare. Toate acestea, la demiterea din funcție a lui Dan Matei, se ridicau la aproximativ 2 milioane de lei.
A.STOICA