ANAR, Plan de restricții și utilizare a apei – Gorjul, pe listă!

1868

Peste un sfert (26%) dintre secţiunile de monitorizare a debitelor din cele 11 bazine hidrografice se află sub minimumul necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective, informează Administraţia Naţională ,,Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, marţi, Agerpres.

,,Având în vedere situaţia hidrologică actuală cu regim deficitar, Administraţia Naţională „Apele Române” a mărit numărul secţiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de secţiuni de monitorizare). Dintre acestea, în 33 de secţiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secţiuni, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare. Treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosinţă/operator de apă în parte în funcţie de necesităţi. În funcţie de aceste praguri şi de bilanţul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare în conformitate cu Regulamentele în vigoare”, notează sursa citată.
În acest context, ANAR face în continuare apel la identificarea şi adoptarea unor practici corecte în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora. Conform Raportului de monitorizare realizat de către specialiştii de la ,,Apele Române”, precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, în prezent, la nivel naţional, sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran. Din acest total, 291 de localităţi sunt din 24 judeţe – Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj şi Bihor), iar 405 din foraje/fântâni (din 13 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara şi Maramureş.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Dezastrul anunțat,gazele ni le-au luat, curentul ni l-au luat, combustibilul ni l-au luat, acum ne iau și apă, mai rămâne aerul și gata apocalipsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.