Evaluare Națională Gorj: Încă o medie de 10 și notă mărită cu aproape 2 puncte, după contestații

1831

Patru elevi din Gorj au reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională, unul dintre ei după recorectarea lucrării la Limba și Literatura Română. Ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 80,2%, sub media națională. Și în acest an au existat diferențe notabile dintre prima notă și cea acordată după contestații. De exemplu, un absolvent de clasa a VIII-a din Târgu-Jiu și-a mărit nota la Română cu 1,8 puncte. Au mai fost note crescute cu mai bine de un punct, dar sunt și zeci de note micșorate, majoritatea la Matematică. De luni, absolvenții de gimnaziu pot să completeze, împreună cu părinții și asistați de diriginți, fișele de înscriere la liceu cu opțiunile, în ordinea preferințelor. Repartizarea computerizată a candidaților va avea loc în data de 14 iulie.

Un absolvent al Școlii Gimnaziale „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu a obținut media 10 la Evaluarea Națională, după contestații. Acesta s-a declarat nemulțumit de nota primită la Limba și literatura română, de 9.85, fiind notat cu 10.00 la reevaluarea lucrării.
Alți doi elevi de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu și unul de la Liceul Tehnologic Turceni au mai obținut media 10.
Un candidat de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu a fost aproape de media maximă. A fost notat cu 9,95 la ambele probe, însă la Matematică, după contestații, a primit nota 10. Media finală este de 9.97.
Și un alt candidat și-a dorit să aibă media 10 în CV, dar nota de la Matematică i-a crescut prea puțin, de la 9.80 la 9.85. Elevul Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu a obținut nota 10 la Română.

Greșeli la notare
În judeţul Gorj au fost contestate 6.75% dintre note. Din cele 361 contestaţii depuse, 207 au fost la Limba şi Literatura Română şi 154 la Matematică.
În cele mai multe situaţii, elevii au primit note mai mari după recorectarea lucrărilor. Astfel, în 240 de cazuri nota s-a mărit (168 note la Română), în 86 cazuri nota s-a micşorat, iar în 35 de cazuri, nota a rămas neschimbată.
Cea mai mare diferență de notare este în cazul unui elev de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. El fusese notat inițial cu 6.85, la Română, iar după recorectarea lucrării a primit 8.65. La Matematică acesta primise nota 10, iar acum media finală a elevului a crescut de la 8.42 până la 9.32.
Au fost candidați care au contestat notele primite la ambele probe și au avut dreptate. Un absolvent de la Căpreni și-a mărit media cu 30 de sutimi, după ce a contestat notele de 9. La recorectare a primit 9,35 la Română și, respectiv, 9.25 la Matematică.
Nu la fel de norocos a fost un elev de la Motru, care și-a micșorat media după reevaluare. Nota 9.10 de la Română a fost redusă la 8.80, iar cea de la Matematică, de la 9.55 la 9.35. Media finală a scăzut astfel de la 9.32 la 9.07.
În schimb, un absolvent de la Țânțăreni a reușit să promoveze proba de Matematică, de la 4.50 ajungând la nota 5. Interesant este că la Română a reușit să ia o notă foarte mare, 9.25.

Un nou hop
Emoţiile elevilor nu s-au încheiat, urmând repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu. Pe baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională, dar şi pe baza rezultatelor din anii de gimnaziu, elevii se vor înscrie la liceul dorit sau la cel la care consideră că au cele mai mari şanse de admitere. „Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).
În prima etapă a admiterii în învăţământul liceal de stat din acest an, completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va derula în perioada 4 – 11 iulie. Repartizarea computerizată a candidaţilor din seria curentă, precum şi a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2022 – 2023, va avea loc în data de 14 iulie“, a anunţat Ministerul Educaţiei.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here