Cu un birou de presă ale cărui comunicate, oricum, chinuie limba română, stâlcind-o într-un limbaj de lemn, cu fraze aproape inepte, IPJ Gorj obstrucționează, mai nou, dreptul cetățenilor la informare.
După ce patru angajați ai inspectoratului au bătut un om până l-au adus aproape de moarte, IPJ Gorj, prin biroul său de presă, refuză să răspundă la întrebările cu privire la acest caz. Cei patru indivizi din SAS au fost arestați pentru 30 de zile, acuzați fiind de tortură și tentativă de omor, iar ministrul Bode a cerut verificarea acestei instituții din Gorj, iar corpul de control al Poliției Române ar fi purces la acțiune. Dar nu știm, fiindcă astfel de informări nu ajung la ziariști și, prin urmare, nici la comunitate, la contribuabilii care plătesc salarii serioase mai-marilor din poliție. În ciuda întrebărilor insistente din partea presei locale și a corespondenților presei centrale, biroul de presă al IPJ Gorj refuză sistematic să răspundă la întrebările legate de cazul Dodoi, și urmările survenite instituțional. Mai exact, dacă Daniel Popescu, șeful Poliției Oraș Novaci, a fost pus sub control judiciar, luni, de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, așa cum de altfel a dezvăluit, pe surse, jurnalistul Claudiu Matei. Tot Claudiu Matei este cel care a descoperit, la începutul săptămânii, că novăceanul în vârstă de 41 de ani, Constantin Dodoi, a fost bătut animalic de polițiștii IPJ Gorj din SAS, după ce, din greșeală a atins, cu oglinda mașinii, un polițist. Cazul a devenit public datorită anchetei lui Claudiu Matei și așa a ajuns ministrul Bode să ceară verificarea IPJ Gorj și a structurilor de poliție din județ, fiindcă Dodoi a fost operat de urgență, în 21 mai, și apoi din nou, la câteva zile după prima intervenție a medicilor. Omul zace acum în spital, cu organele interne făcute praf din cauza bătăilor crunte suferite. Chiar și după ce Claudiu Matei a stat de vorbă cu rudele lui Dodoi, cazul fiind foarte clar, polițiștii de la biroul de presă, plătiți de noi, au refuzat, în continuare, să răspundă întrebărilor pertinente al zecilor de jurnaliști aflați în grupul de comunicare whats app.
Mihaela C. Horvath
Notă: Totuși, ieri, după trei ore de la solicitare, biroul de presă răspunde în ,,trei peri” că Daniel Popescu a fost pus la dispoziția instituției și că împotriva sa a fost pusă în mișcare urmărirea penală. Bineînțeles, IPJ Gorj omite intenționat să spună și care este motivul oficial al suspendării comisarului șef de la Novaci. Biroul de presă tinde să devină, în mâinile șefilor IPJ Gorj, dacă nu cumva s-a și întâmplat asta, judecând faptele, un instrument de manipulare, după caz, și chiar de obstrucționare a liberului acces la informații publice.
UPDATE: Daniel Popescu, a fost pus sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile. El este acuzat de purtare abuzivă față de bărbatul bătut crunt de mascați.
Procurorii îl acuză pe șeful poliției din Novaci de faptul că l-ar fi agresat primul pe bărbatul în vârstă de 41 de ani din Gorj, înainte ca luptătorii să-l imobilizeze și să-l supună torturilor care au dus, în cele din urmă, la pierderea a trei organe interne – fierea, splina și o parte din ficat, extirpate.
Tatăl victimei a povestit că prima lovitură primită de fiul său a fost de la șeful Poliției din Novaci, chiar in sediul unității, dispunând apoi ca polițiștii SAS să se ocupe de el.
Deși victima a îngenunchiat în fața lui si l-a rugat să nu-l bată, mascații l-au dus într-o cameră nesupravegheată video unde l-au lovit cu pumnii, picioarele, genunchii și cu bastoanele producând-i leziuni interne grave ale unor organe care au fost extirpate ulterior de medici pentru a-i salva viața.