Amendat cu 1.000 de lei în fața restaurantului

1273

Instanțele de judecată au ajuns să anuleze pe bandă rulantă amenzile date pe timp de pandemie. În cele mai multe cazuri, amenzile sunt înlocuite cu un simplu avertisment. Este și cazul unui bărbat din comuna Bărbătești care a scăpat de amenda de 1.000 de lei primită în timp ce se afla în fața unui restaurant din orașul Târgu-Cărbunești.

Bărbatul a chemat în instanță Inspectoratul de Jandarmi Județean Gorj, pentru anularea amenzii. Acțiunea civilă a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti.
Prin sentinţa civilă din data de 24 noiembrie 2021, instanța a respins plângerea contravenţională. „În fapt, prin procesul verbal de contravenție încheiat în data de 11.01.2021 de intimatul Inspectoratul de Jandarmi Județean Gorj, petentul a fost sancționat contravențional cu amenda în cuantum de 1.000 lei. S-a reținut în cuprinsul actului de sancționare că la data de 11.01.2021, ora 13.50, petentul, aflându-se pe str. Pieţii din orașul Târgu Cărbunești, a fost surprins în timp ce nu purta masca de protecţie în faţa restaurantului New Look”, a motivat instanța.
Gorjeanul a susținut că este o răzbunare și că de fapt a fost sancţionat pentru că a fotografiat un jandarm care nu purta mască de protecţie în spaţiul public.
„În motivarea plângerii, petentul a arătat că la rubrica «alte menţiuni» din cuprinsul procesului-verbal, în loc să se consemneze susţinerile sale, în sensul că martorii prezenţi au arătat că avea o stare de tuse şi pentru a nu uda masca, a dat-o jos pentru câteva secunde, agenţii constatatori, în mod cu totul tendențios, au notat «persoanele de faţă făceau parte din anturajul contravenientului. Contravenientului i s-a adus la cunoştinţă că va fi sancţionat»”, a susținut gorjeanul, care a atacat sentința cu apel.

„Amendă disproporționată”
Tribunalul Gorj a admis cererea bărbatului. Deși instanța a constatat că bărbatul a încălcat legea, judecătorul a dispus înlocuirea amenzii cu sancțiunea avertismentului. „Apelantul petent nu a făcut dovada existenţei unei stări de fapt contrare celei reţinute în procesul verbal de contravenţie. În cazul de faţă, sancţiunea amenzii în sumă de 1.000 lei aplicată apelantului petent pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 65 lit. h raportat la art 66. lit a din Legea 55/2020 apare ca fiind disproporţionată având în vedere împrejurările concrete în care a fost săvârşită contravenţia, respectiv nepurtarea măştii s-a realizat într-un spaţiu exterior. De asemenea, tribunalul mai are în vedere faptul că intimatul petent nu a mai fost sancţionat anterior pentru săvârşirea unor astfel de fapte contravenţionale şi că scopul sancţiunii contravenţionale poate fi realizat şi prin înlocuirea amenzii contravenţionale aplicate prin procesul-verbal contestat cu sancţiunea avertismentului, ca fiind proporţională cu gradul de pericol social al faptei şi suficientă pentru a atrage atenţia apelantului petent asupra respectării dispoziţiilor legale în materie”, a motivat Tribunalul Gorj,
Sentința pronunțată pe data de 13 aprilie este definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here